PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Advent u centru

Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Klizalište u centru. Da ili ne? Ovih dana povisili su se tonovi o tome treba li led premjestiti s Verude u strogi centar grada, između Fine i Giardina. Jasno, stanovnici Verude bi radije da se i ondje nešto zbiva, odmah pored njihove kuće, a ta lokacija milija je i onima s periferije, kojima je ondje lakše parkirati. Da ne kažem šire.

Opet, lijepo je da se ledena radost nalazi u samom središtu grada, kao što se u vrijeme Adventa nalazi u bilo kojem gradu na svijetu. U Zagrebu, uzmimo za primjer, čiji se gradonačelnik voli pohvaliti da je njihov Advent najbolji u Europi, klizalište se nalazi na Zrinjevcu, između Umjetničkog paviljona i spomenika prvom hrvatskom kralju Tomislavu, a ne u Dugavama. Pored klizališta su kućice iz kojih se šire miomirisi kobasica i klinčića iz vrućeg vina. Lampice žmirkaju sa stabala. Advent se širi na Jelačić plac, Radićevom, kroz tunel Grič koji izlazi na Mesničku.

I Pula ima svoj tunel, Zerostrasse. I on je u nekim vizijama Grada dio Adventa. Uđeš na Korzu, izađeš u Kandlerovoj. Unutra ledeni grad, umjetničke instalacije, ugodna glazba. U nekoj skorijoj budućnosti, kad se uz pomoć europskih sredstava izgradi lift koji će iz središta Zerostrassea voditi u atrij Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, u adventsku priču može se uključiti i nepravedno zapostavljen, najljepši dio Pule, stari grad. Trebaš nešto ponuditi da bi ljudi došli u grad. Kao što ih ne manjka u uvijek dobro posjećenoj Noći muzeja. Gutljaj vina, čašica razgovora. Onda su tu i turisti, koji bi mogli popuniti dio zimske rupe. Ako se u Zagrebu u tom dijelu godine ne može pronaći slobodan ležaj u središtu grada, Pula bi mogla biti barem polovično popunjena. Za početak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater