PIŠE JASNA ORLIĆ

A gdje je videozid?

(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Nemam ništa protiv suvremene prezentacije klasike, ali sam malo razočarana operom "Carmen" na pozornici pulskog Amfiteatra. Nije prvi put da veličina ove pozornice iznenadi autore i organizatore događanja - pozitivno i negativno. Prostor je toliko velik da jednostavno pita videozid, čak i za koncerte, a kamoli za operu koja objedinjuje pjevanje i glumu. Premda sam bila u prvoj polovici gledališta, u 14. redu, nisu se uopće mogla razaznati lica izvrsnih izvođača, a nemam dioptriju za gledanje u daljinu.

Prilikom svakog novog izlaska pjevača trebalo ih je tražiti pogledom, gdje su uopće, jer su bili pomiješani s publikom na kamenim tribinama gdje je i postavljena pozornica, minimalistička, bez scenografije. A kako većina kostima nije bila povijesna, već usklađena s današnjim vremenom, kao i koreografija, doista je trebalo pogledom tražiti gdje su uopće pjevači.

Videozid bi upotpunio ovaj doživljaj za koji je publika izdvojila pozamašnu svotu novca. Premda tradicionalna postava opere "Carmen" ne uključuje takve novotarije niti u Veroni, ovo je ipak njena suvremena inačica. Pozornica na tribinama bila je posebna ideja i drugačiji doživljaj, osobito za gledatelje koji su tamo sjedili, predstavljajući građane Seville. Je li baš trebala tamo biti i publika, osim ako se nije trebalo prodati još par stotina skupih karata? Plesači su se gurali plešući između redova gledatelja. No, publika je svakako mogla uživati u vrhunskim pjevačkim izvedbama, posebice Ivane Srbljan za koju kao da je napisana uloga Carmen.

Treba li dodati da je tehnika štekala pa se na trenutke gubio ton s mikrofona glavnih protagonista. Ali dobro, samo par puta; oprošteno. Kakva je bila gluma - to nije vidjela barem polovica gledatelja. Za 360 kuna koliko smo iskeširali za jeftiniju ulaznicu - malo razočaravajuće. Trebalo je valjda dati duplo više da bi se sjedilo u prvim redovima. Ili to uopće nije predstava namijenjena domaćoj publici pa cijene mogu biti takve kakve su bile, a Puljani će slušati i gledati klasiku vireći iza željezne ograde.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater