PIŠE JASNA ORLIĆ

Zbog čega Pula nema kompostanu?

Fermentacijska kompostana u Kopru (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Fermentacijska kompostana u Kopru (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U cijeloj priči oko početka prikupljanja biootpada veliko je pitanje zapravo - zbog čega Pula kao ni niti jedan grad u Istri nema postrojenje za kompostiranje biootpada. Veliki je upitnik zbog čega se zeleni otpad mora kamionima odvoziti u druge hrvatske gradove? Europska unija je iz Kohezijskog fonda sa znatnim iznosima sufinancirala izgradnju kompostana u Hrvatskoj, a čak su i hrvatski stručnjaci razvili inovativne tehnologije postrojenja za biootpad. Dakle bilo je prilika za izgradnju postrojenja u kojem bi se reciklirao sav zeleni otpad iz brojnih pulskih parkova.

Ukupno je u našoj zemlji otvoreno samo desetak manjih i većih kompostana biootpada. To je po stanovniku gotovo deset puta manje od razvijenih zemalja kao što su Danska i Austrija. Među gradovima koji imaju kompostanu su Zagreba, Koprivnica, Prelog, Bjelovar, Dubrovnik, Osijek…

Dakle, biootpad koji će se uskoro početi prikupljati kao i postojeći zeleni otpad Herculanee vozi se najmanje 300 kilometara od Pule umjesto da se kompostira u svom "dvorištu" i pri tome proizvodi zemlja za cvijeće i vrtove. Kakva je to ekološka opravdanost? Osim što poskupljuje zbrinjavanje otpada, kod prijevoza se stvara još dodatno zagađenje kroz potrošnju goriva. Treba li baš tako?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of