PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

Kale i Mliječna staza

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Svibanj, mjesec cvatnje kala. Buket kala i krizma u pulskoj katedrali. Fotografije kala Imogen Cunningham. Kale OPG-a Vidulin na Montešerpu.

Kale na slikama Branke Legović. Branka i atelje Augusta. Rijetki su odlasci u mirovinu bez kupnje neke njene slike, lampe, ukrasne zdjele, u znak sjećanja na zajednički provedene radne godine.

Kale i mit o Herkulu i Heri. Zeus je prevarom doveo Herkula Heri dok je spavala da ga podoji, kako bi dobio božju snagu. Herkul je, kako kaže legenda, jako povukao mlijeko. Hera se od boli probudila i naglo ga odmaknula od dojke. Mlijeko se u kapljicama razlilo na sve strane. Kapljice koje su otišle u zrak formirale su Mliječnu stazu, a iz onih koje su pale na zemlju, procvjetale su predivne bijele kale.

Herkulova vrata, Porta Ercole, s reljefom Herkulove glave i njegove toljage, kao zaštitnik antičke Pule, Colonia Iulia Pollentia Herculanea na ulazu u Circolo. Nika i David u kafiću i bez puno riječi donose moj "nero". Trieštinski naziv za espresso koji sam naučila i prihvatila uz Dorinu koja je nekada vodila kafić. Ljeti samo "in B", caffè in bicchiere s kockom leda. Znam da je svetogrđe, ali tako prija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini