piše oriana španić

Prodavačica ljubičica

Ilustracija (snimila Olivera Jović)

Ilustracija (snimila Olivera Jović)


Već dugo se pripremam otići pogledati tijela svetaca u vodnjansku crkvu svetog Blaža. Nalazim broj župe na internetu i nazivam svećenika koji mi objašnjava da se najavim par dana ranije, izuzev Velikog tjedna.

Veliki tjedan pred Uskrs. Volim sve te pripreme, od branja grana ulike do poljskog cvijeća za jutarnje umivanje na Uličnicu. Stari porculanski kadin s hladnom vodom u koju ubacujem cvjetove ljubičica, tratinčica, maslačka. Ljubičice nježno lila boje i intenzivnog mirisa nabrane na livadama Ilirije.

Ljubičice kao simbol ljubavi Joséphine i Napoleona Bonapartea. Joséphine, parfem koji je dvorski parfumer Francois Rancé po Napoleonovoj želji izradio u povodu njene krunidbe.

Parfumerija Fendi preko puta nekadašnje Marelice i otkriće parfema Insolence. Ljubičasto liturgijsko korizmeno ruho, izuzev IV korizmene nedjelje Laetare.

Ljubičasta boja kao prijelaz iz jednog svijeta u drugi. Boja koja se nekada dobivala od žlijezda volka. Volak na prvim novčićima Feničana. Korizmena ljubičasta na Veliki petak ustupa mjesto crvenoj boji. Crveno, boja krvi i života.

Uskršnji ponedjeljak i procesija od crkve svetog Antuna do crkve Gospe od Milosrđa u Šijani. Možda negdje usput bude i poneka žena koja, poput Soledad, prodaje ljubičice za jedan novčić, za osmijeh nade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater