Piše Paulo Gregorović

Austrijsko-slovenska granica na Verudeli

Ilustracija (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Ilustracija (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Prvog vikenda u travnju Punta Verudela napunila se dugoočekivanim turistima. Protekle subote u pravcu hotela Park Plaza Histria i obližnjih apartmana slilo se nekoliko desetaka automobila, najčešće austrijskih registracijskih oznaka.

Ubrzo je bila vidljiva namjera njihovog posjeta - gotovo svi gosti su ubrzo izašli iz smještajnih objekata s kompletom reketa za tenis i napunili tamošnjih 20 teniskih terena. Dok su se domaći šetači i dalje štitili slojevitom odjećom od prohladnog vjetra, Austrijanci su lovili svaku zraku sunca u ljetnoj garderobi - sandalama, kratkim suknjama ili hlačama te majicama kratkih rukava. Ali, s ogromnim ruksacima punih reketa za tenis.

Svega 200 metara sjeveroistočno od njih nalazi se lučica Bunarina. Nju su pak "okupirali" slovenskih jahtaši. Oni su prvi travanjski vikend iskoristili da ostružu i potom ofarbaju dno svojih 10-ak plovila. Čitave slovenske obitelji, supružnici s odraslom djecom, proveli su dan u Puli s kistom u desnoj ruci i kanticom sa zaštitnim premazom u lijevoj.

Šumica koja dijeli teniske terene od lučice na Punta Verudeli proteklog je vikenda bila, poput planinskog masiva Karavanke, granica dvaju svjetova - Austrijanaca i Slovenaca, tenisača i jahtaša. Rijetko kao do sada se takva podjela mogla vidjeti na tako malom prostoru.

Prije 137 godina Punta Verudela postala je vojna zona, u kojoj su Austrijanci i Slovenci zajedno u kamenim utvrdama služili zajedničkom caru i kralju. Potom su prije 51 godine tu ponovno počeli dolaziti kao turisti u prva od četiri novoizgrađena hotela socijalističke Jugoslavije. Sada vidimo da su im afiniteti na Verudeli posve različiti: dok jedni reketima nabijaju loptice, drugi kistovima štite svoju imovinu da bi ljeto dočekali u sjajnim jahtama.

Većina Puljana u to je vrijeme ispijala kavu u središtu grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini