PIŠE VANESA BEGIĆ

Pula, to je raj?

Pula iz zraka (Arhiva)

Pula iz zraka (Arhiva)


Koji je pulski kvart najljepši? Svaki. Svaki na svoj način, to je posve subjektivna procjena i ovisi što se gleda i što se traži: prirodne ljepote, arhitektonske zanimljivosti, blizina svih sadržaja, blizina mora ili nešto posve drugo.

Kako je to bilo recimo prije točno 100 godina? Achille Gorlato, učitelj, etnograf i kulturni povjesničar (Pula, 8. XI. 1891. - Venecija, 28. X. 1981.) u svome djelu "Note storiche illustrative dei nomi delle vie di Pola", u prijevodu "Povijesne ilustrativne bilješke o nazivlju pulskih ulica" iz 1923. godine, uz ostalo piše da je najljepši kvart, odnosno kvart s najljepšim pogled Vidikovac - Monte Paradiso, Rajsko brdo, odakle se pruža(o) pogled na cijeli grad. Iako, možda samo ime Paradiso dolazi od Andree Paradisa, pulskog podestata 1385., no to ne umanjuje značaj i ljepotu ovoga brda.

I dan-danas je Vidikovac među najpoželjnijim kvartovima, kako je pokazala i anketa našeg lista mjesecima unazad, a tu je uvijek "in" i "Veruda. Kada bi sve te drevne vile s Verude mogle pričati svoju priču, neka davna vremena i kakvi su se balovi u njima održavali, kako se živjelo u doba Austro-Ugarske…

Zelenika, ili, posebice Uvala Paole(t)ta, kao i Gortanova uvala mnogima su nedosanjani san - probuditi se i odmah na more u ljetnim danima, prije posla.

Prije stotinu godina, dakako, nije bilo svih kvartova kao danas. Nekima je sada najbolji pogled onaj s nebodera, no, usporedivši prirodne ljepote Pule s brojnim sivim, neatraktivnim gradovima, te zaboravivši sve komunalne probleme, parkinge i ostalo, što se same lokacije tiče - stvarno je raj. Ne samo Vidikovac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater