PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

After Eight

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Trgnuo me iz sna neki čudan i jak zvuk. Dva su ujutro i onako snena, lagano dezorijentirana krećem u potragu za uzrokom mog buđenja. Pukla je šipka na starom garderobnom ormaru i roba se urušila. Nemam sad snage za skupljati robu, već samo kapute i suknje prebacujem preko daske za peglanje. Ujutro ću pred odlazak na posao završiti prebacivanje, a slaganje će doći na red kasnije.

Prvo moram kupiti drugi ormar. Izbor pada na Ikein. Dostava u Pevexu. Nekadašnji Siporex. Siporeks, čiji su nam komadi kao djeci služili za iscrtavanje školice po cesti ili za crtu graničara.

Dugo se već pripremam pospremiti robu, pobacati ono što ne nosim. Ljuta na sebe što sam poprimila mod ponašanja majke i tete da se niš ne hita jer ki zna kad će rabiti, a i ni više tako štabele robe. To što više ne stanem u nju, non importa. Opremljena kutijama i vrećama, krećem u akciju čišćenja. Ne mogu vjerovati na što sve nailazim. Od tetra pelena do vrećice bombona od mente. Kraševi tvrdi bomboni od mente u obliku šesterokuta. Nona he je vajka imala u boršeti i žepima traverše.

Menta, ona širokolisna, slatkastoga mirisa od koje se radio i liker. Crème de mente. Ne znajući za varijantu koktela grasshoppera, miješali smo u Kavani na obali liker od mente s čokoladnim likerom i šlagom. After Eight u tekućem stanju. Uz rum kolu (smeđi rum), moj prvi koktel u životu.

Prve mentol cigarete Kim, Saratoga menthol kupovane u duty free shopu na rivi. U nestašici mentol cigareta, kupovali smo kristale mentola u apoteci i stavljali u filtere običnih cigareta. Sada, na pragu šezdesetih, dobri su mi i čajevi od mješavine mente, kamilice i cvijeta lipe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini