PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

Istarski lješnjak

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Dok grijem mlijeko, odlazim se umiti i stavljam na lice lješnjakovo ulje. Nedavno sam ga otkrila na ekološkoj tržnici. Odlično je, kako u kolačima, tako i na licu. Volim namazati usta njime, uz gutljaj bijele kave. Jezikom punim okusa kave volim prijeći preko gornje usne i okus lješnjaka, mlijeka i kave se stapa. Kulinarskim rječnikom: sljubljuje se.

Često u Trstu odem u Caffe degli specchi na kavu i tortinu con nocciole. Istarski duguljasti lješnjak meni je najbolji. Imali smo ga u vinogradu uz breskve, bekve i smokve. Poput ostalih orašastih plodova, sadrži folnu kiselinu koja je važna za eritropoezu (stvaranje crvenih krvnih zrnaca). Predavanja iz medicinske dijetetike i prva rečenica iz udžbenika:"Ne postoji zdrava hrana nego samo zdrav način prehrane".

Medicinska dijetetetika u sklopu fiziologije i profesorica Claudia Milotti. Zahvaljujući njoj, mnogi učenici Medicinske škole napisali su prve znanstvene radove. Nisam je srela od otvaranja izložbe "Znanjem do zdravlja: 65 godina Medicinske škole Pula" u Svetim srcima.

Lješnjak i Nutella, iako je meni puno bolja Linolada, da ne pričam o Eurokremu kojeg sam prvi put vidjela u Puljankinoj butigi poli Štefi. Kažu da Nutella koja se uvozi ima manji postotak lješnjaka od talijanske i da se austrijska i talijanska razlikuju u konzistenciji zbog toga što je kruh različit. Po meni, razlike nema.

A prije Eurokrema jela sam rogač. Visio bi na špagi u dućanu i prodavao se na komade. Rogač, čije su sjemenke bile mjera za masu malih predmeta, a meni vrijednost zlatnika od 24 karata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum