PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

Kokoš i malč

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nedavno sam odgledala film "Krivotvoritelj", "Der Passfälscher". Film o Židovu koji ima mirnu ruku zahvaljujući kojoj, uz kist i malo tinte, krivotvori osobne iskaznice, spašavajući tako živote mnogima.

Tinta za pečat u kutiji s logom TOZ: Tvornica olovaka Zagreb. Kao da sada vidim mesara u nekadašnjoj Beogradskoj mesnici na tržnici kako drži olovku iza uha, uzima je, vlaži vrh olovke uz pomoć sline i ispisuje brojke na papiru za račun. Lapiš.

Školska drvena klupa s otvorom za držanje tinte. Tinta čijem otkriću je pomogla osa Cynipis tinctoria. Osa, poznata po neobičnoj građi gnijezda. Liježe jaja na živim granama drva. Da bi se borio protiv nametnika, hrast proizvodi izrasline slične orasima koji rastu oko osinjih jaja. Kuhanjem tih šišarki, uz dodavanje zelene galice, dobivamo crnu boju. Šišarke, zvane još i brnboške.

Hrast ili dub, kako ga zovu poli mene. Drvo koje koristim za ogrjev. Sada kupujem već na kratko ispiljeno, ali nekada sam kupovala na metar. Koliko sam drva nakupovala od Rame. Među dubom našao bi se i koji jasen, a i grabar. Umijeće slaganja drva i čekanje cirkulara. Piljevina u kombinaciji s pepelom i gnojem od kokoši uz dodatak malo vode služila nam je kao odličan malč.

Nema kokoši, nema malča. Čitaj: ulijenila sam se. Mogu to napraviti i uz dodatak svježe pokošene trave, ali zašto se potruditi, kad postoji jednostavnije rješenje, a to je kupnja nekog gotovog ekološkog preparata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater