PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

Naranča na dar

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


"Dohvatih naranču sa stola, i najedanput u svijesti mi sinu: sad je zima, neprijazna duga, a ja u ruci držim komad juga. I zlati mi se naranča u ruci, i smije se i miriše". Tako je naranču doživio Cesarić.

U zadnje vrijeme znam ići preko Tartinijeve u Rojc. Via Giuseppe Tartini i Vicekonzulat Talijanske Republike poviše kojeg se nalazi jedno predivno stablo naranče. Je li možda Teatar Naranča dobio ime po tom stablu? Kazalište smješteno u nekadašnjem Pionirskom domu "Slavko Grubiša". Sara Berčić, zahvaljujući kojoj sam naučila ispravno izgovoriti riječ naranča.

Naranča, toliko rijetka da se nekad često poklanjala kao vrijedan dar. Kaže priča da je Cosa nostra nastala kao zaštita od krađe limuna i naranči. Sredinom XVIII stoljeća liječnik James Lind otkriva da konzumacija svježeg voća pomaže u prevenciji skorbuta i Kraljevska britanska mornarica počinje pomorce opskrbljivati limunom. Međutim, do njega je bilo teško doći, kao i do ostalih citrusa. Limun i naranču Arapi su donijeli na Siciliju još u X stoljeću: dok novoposađena stabla nisu urodila, kao zaštitu od pljačkaša ljudi su angažirali neku vrstu čuvara vrijednih voćnjaka od kradljivaca. Ovo je početak, a kraj je kao što bi don Corleone rekao: "Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovan čovjek. Krv je veliki trošak".

Naranča, pogotovo njena kora, ženama je često asocijacija na celulit, a muškarcima na legendarnu Pipi i Anu Sasso.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini