Suvremena koncertna harmonika

Sutra u prostorima Arheološkog muzeja Istre nastupa Mia Grozdanić

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Poznata pulska harmonikašica Mia Grozdanić predstavit će se koncertno projektom "Suvremena koncertna harmonika" u četvrtak, 11. travnja u 19 sati u prostorima Arheološkog muzeja Istre.

- Suvremena koncertna harmonika je instrument koji je inspirirao mnoge eminentne skladatelje današnjice. Ovaj koncertni program sadrži visoko kvalitetna djela nastala u suradnji eminentnih izvođača na koncertnoj harmonici te nagrađivanih skladatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Danske i Finske. Izrazito me veseli što sam ostvarila suradnju i sa skladateljem iz Bosne i Hercegovine, Dražanom Kosorićem, čija skladba "oKolo" nije još izvođena u Hrvatskoj, dok skladba "Music of an Organic Nature", pisana s mogućnošću izvođenja na orguljama ili harmonici danskog skladatelja Benjamina de Murashkina uopće nije još izvođena na harmonici. Dio koncerta popratit će videa koja je snimio partner ovog projekta, Marko Račan. Program financira Grad Pula, a Ministarstvo kulture i Medija Republike Hrvatske financira izvedbe u Vinkovcima i Mariji Bistrici tijekom travnja 2024. 

Na repertoaru su djela Grozdanića, de Murashkina, Kosorića, Veljanovića, Brkljačića, Tarkainena, Pejačević, Kujale i Bobića. Dr. art. Mia Grozdanić (1987., Pula, Hrvatska) istaknuta je glazbenica izvanredne muzikalnosti što dokazuje suradnjom s eminentnim hrvatskim kompozitorom Davorom Bobićem koji joj je posvetio tri djela. Također, jedna je od najuspješnijih harmonikaških pedagoga u Hrvatskoj. Studij harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu (Srbija) s najvišom ocjenom, a magistrirala na Sibelius Akademiji u Helsinkiju, također s najvišom ocjenom. Umjetnički doktorat završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu. 

Tijekom školovanja osvojila je dvadesetak prvih i drugih nagrada na natjecanjima. Od 2018. godine radi u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom