Nova djela za suvremenu harmoniku

Pulska akademska harmonikašica Mia Grozdanić održala koncert u dvorani Arheološkog muzeja Istre

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Leona Teodorović / Glas Istre)

(Snimila Leona Teodorović / Glas Istre)


Iznimna pulska harmonikašica Mia Grozdanić je u četvrtak navečer održala koncert u dvorani Arheološkog muzeja Istre.

Ona je predstavila harmoniku na jedan posve drugi način, kao instrument iznimno zahvalan i za skladbe suvremenih autora koje donose vrlo zanimljive, osebujne i lirsko-epske glazbene linije uz bogatu harmonijsku strukturu.

Zanimljivo je da su tu predstavljene skladbe afirmiranih skladatelja iz Finske i Srbije, država gdje je Grozdanić stekla svoju glazbenu naobrazbu, a dio koncerta praćen je videom koji je snimio partner ovog projekta, Marko Račan.

Iako skladatelji čija su djela izvođena slabo poznati široj publici, publici je repertoar, sudeći po reakcijama, bio vrlo zanimljiv.

Izvedene su skladbe Grozdanića, de Murashkina, Kosorića, Veljanovića, Brkljačića, Tarkainena, Pejačević, Kujale i Bobića. Nevjerojatna lakoća muziciranja, odnjegovan, profinjen nastup pun strasti i nježnosti označili su izvedbu ove umjetnice.

- Suvremena koncertna harmonika je instrument koji je inspirirao mnoge eminentne skladatelje današnjice. Zahvaljujući tome, u suradnji glazbenika i skladatelja nastaju nova djela. Postojanje kvalitetne originalne literature za određeni instrument ujedno je i njegova afirmacija, a ovaj koncertni program u najvećem dijelu čine upravo originalne skladbe pisane za koncertnu harmoniku.

Ovaj koncertni program sadrži visoko kvalitetna djela nastala u suradnji eminentnih izvođača na koncertnoj harmonici te nagrađivanih skladatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Danske i Finske, kazala je Mia Grozdanić, te nadodala kako ju izrazito veseli što je ostvarila suradnju i sa skladateljem iz Bosne i Hercegovine, Dražanom Kosorićem, čija skladba "oKolo" prije no što je se ona ulovila, nije izvođena u Hrvatskoj, dok skladba "Music of an Organic Nature", pisana s mogućnošću izvođenja na orguljama ili harmonici danskog skladatelja Benjamina de Murashkina, do njenog aranžmana nije nikada svirana na harmonici.

Mia Grozdanić je već ovaj repertoar prošlog tjedna odsvirala u Labinu, a sada je i pulska publika imala prilike čuti njene izvedbe ovih djela.

Dr. art. Mia Grozdanić istaknuta je pulska glazbenica izvanredne muzikalnosti što dokazuje suradnjom s eminentnim hrvatskim kompozitorom Davorom Bobićem koji joj je posvetio tri djela, od kojih je ciklus "Godišnja doba" i djelo "Suze Sv. Lovre" praizvela sa Zagrebačkim solistima. Također, jedna je od najuspješnijih harmonikaških pedagoga u Hrvatskoj. Studij harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, a magistrirala na Sibelius Akademiji u Helsinkiju, također s najvišom ocjenom. Umjetnički doktorat završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu s temom "Komparativnost i kompatibilnost Godišnjih doba P. I. Čajkovskog i D. Bobića", pod mentorstvom mr. Vojina Vasovića i dr. sc. Nevene Vujošević.

Tijekom školovanja osvojila je dvadesetak prvih i drugih nagrada na natjecanjima. Pedagoškim radom se počinje baviti još za vrijeme studiranja, a nakon završetka studija radila je kao asistentica na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, Muzičkoj akademiji u Puli, GŠ Ive Tijardovića u Delnicama i GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Od 2018. godine radi u GŠ Ivana Matetića-Ronjgova Pula. Studenti i učenici s kojima radi su laureati državnih i međunarodnih natjecanja, a neki od njih su svoje školovanje nastavili na renomiranim svjetskim glazbenim akademijama.

Koncert je financirao Grad Pula, a Ministarstvo kulture i Medija Republike Hrvatske financira izvedbe u Vinkovcima i Mariji Bistrici tijekom travnja 2024.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of