INTERVJU

Emilija Kokić prisjetila se Eurosonga: "Svakome tko se bavi glazbom poželjela bih uspjeh preko noći"

| Autor: Robert Hrkić
(Snimio Vedarn Karuza / Novi list)

(Snimio Vedarn Karuza / Novi list)


Eurosong-manija zavladala je Hrvatskom! Naime, Marko Purišić iliti Baby Lasagna je sa svojom pjesmom »Rim Tim Tagi Dim«, prema eurovizijskim kladionicama jedan od glavnih favorita za pobjedu u Švedskoj, a naš predstavnik će na eurovizijsku pozornicu prvi put stati večeras, na dan prvog polufinala.

Jedina hrvatska pjevačica koja zna kako doći do trijumfa na Eurosongu je Zadranka Emilija Kokić, koja je popularno natjecanje osvojila s grupom Riva i pjesmom »Rock Me« 1989. godine u švicarskom gradu Lausanneu.

Emilija Kokić kao članica grupe Riva, Foto: Privatna arhiva

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Privatna arhiva

Nisu očekivali pobjedu

Emilija se u razgovoru za naš list prisjetila nezaboravne pobjede koja se dogodila prije točno 35 godina.

– Tada smo bili apsolutno anoniman bend i nepoznat široj javnosti mimo Zadra. Meni je ta pobjeda bila kao neki drugi život, a sjećanja su kao da je bilo jučer. Doživljaj je bio takav da bi svakoj osobi koja se bavi glazbom poželjela da se dogodi nekakav uspjeh preko noći, da čovjek ne mora deset godina ulagati u svoje pjesme ili slati ih na Doru. Kako se nama dogodila ta situacija u kojoj nam se otvorio put, tako se dogodilo i Baby Lasagni, govori Emilija, koja kaže da nisu uopće očekivali pobjedu u Lausanni.

– Pobjedu je bilo nemoguće očekivati, jer smo do godinu dana prije bili potpuno lokalni bend koji je radio gaže po turističkim naseljima. Konkretno, svirali smo u Zatonu. Stoga je nemoguće bilo imati ideju da se tako nešto može ostvariti, budući da sam razmišljala kako se izvođač mora 20 godina baviti pjevanjem da se jedna takva prilika otvori. Nama su govorili da smo favoriti i znali smo kako na koga publika reagira prije samog natjecanja, ali zaista nismo mogli uzeti u obzir da je moguće pobijediti, rekla je pjevačica. Doček eurovizijskih pobjednika u Zadru bio je nezaboravan, prisjeća se Emilija.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Fenomenalna energija

– Ma to je bilo apsolutno van svake pameti! Naš uspjeh Zadrani su doživjeli kao svoj i ja tek sad razumijem koliko veselja i radosti može donijeti jedan takav uspjeh. Sigurno se kontekst može usporediti s dočekom naših nogometaša u Zadru, kad sam imala osjećaj da su to naši, moji… Naš doček je teško opisati. Od Zemunika do trga je bilo auto na autu, a sve se uspjelo u jedan dan organizirati. Mislim da je više ljudi u samom gradu bilo jedino kad je papa dolazio, ističe Emilija, koja je za kraj poželjela sve najbolje našem predstavniku u Švedskoj.

 Njegova energija i način na koji je sve to skupa složeno je fenomenalno. Nastup ima glavu, rep i poantu, sve što je potrebno za dobar plasman pjesme na jednom takvom festivalu. Svaka mu čast i mislim da bi rezultat mogao biti odličan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater