SHANTI RAW BITE

RESTORAN SIROVE HRANE U PULI: Radile u financijama Infobipa pa otvorile veganski restoran

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Vlasnice Shantija Sanja Kralj i Lorena Cetina upoznale su se u Infobipu, a povezala ih je upravo ljubav prema sirovoj veganskoj hrani * Doma bismo pripremale smoothije i donosile ih na posao. Iako je posao u Infobipu bio odličan, nismo bile zadovoljne. Povezale smo se, počele razgovarati i došle na ideju da nešto otvorimo zajedno. Sve je došlo vrlo spontano, pripovijeda Sanja

Zanimljiv je poslovni put diplomiranih ekonomistica Sanje Kralj i Lorene Cetina, koje su nakon 15-godišnjeg iskustva u financijama odlučile okrenuti ploču i pokrenuti nešto sasvim drugačije - restoran sirove hrane Shanti Raw Bite u širem središtu Pule. Iako su Puljani pomalo skeptični prema ovakvoj vrsti hrane, restoran otvoren u kolovozu 2015. godine posluje i danas. Ovdje dolaze stalne mušterije kojima konzumacija sirove hrane predstavlja način života, namjernici, svraćaju i ljudi iz drugih dijelova Istre, a posebno su oduševljeni turisti vegani. Naime, čak 90 posto jela koja se ovdje nude su veganska, bez ikakvih namirnica životinjskog podrijetla. Takva prehrana bazira se na voću i povrću, hladno prešanim biljnim uljima, suncokretovom, bučinom i maslinovom, lokalnim namirnicama, svježim mediteranskim začinima, poput basilica. Često koriste i indijske mirodije: kurkumu, curry, kardamon i garam masalu, odnosno mješavinu indijskih začina. Nema tu ni meda ni jaja, a jedino "životinjsko" što se ovdje može pronaći je sir koji je sastavni dio tortilja.

Ne samo sirovo

Sanja i Lorena upoznale su se u Infobipu, prosperitetnoj IT tvrtki sa sjedištem u Vodnjanu, koja otvara poslovnice diljem svijeta, a povezala ih je upravo ljubav prema zdravoj, veganskoj hrani.

- Sirova hrana nije prerađena niti termički obrađena i zato sadrži sve enzime i minerale koji su nam potrebni. Čak je i ljekovita. Zainteresirale smo se za takvu prehranu prije šest godina. Čitale smo specijaliziranu literaturu, doma bismo pripremale smoothije i donosile ih na posao. Iako je posao u Infobipu bio odličan, nismo bile zadovoljne. Povezale smo se, počele razgovarati i došle na ideju da nešto otvorimo zajedno. Sve je došlo vrlo spontano, pripovijeda Sanja. Prva ideja bila je otvoriti juice bar. Iako svježe sokove, odnosno smoothieje imaju i danas u ponudi, odlučile su otvoriti restoran.

U početku su pripremale isključivo sirovu hranu, ali odnedavno nude i topla jela da bi se malo više približile tržištu. Svaki dan na meniju je jedno varivo od grahorica i žitarica, bilo da je riječ o slanutku, leći, ječmu, azuki, mungo i drugim vrstama graha. Koriste i rižu, amarant, kvinoju, heljdu. Proteklog četvrtka skuhale su miso juhu koja se poslužuje s komadićima mariniranog tofua i povrćem, te staklenim rezancima od riže. Ovdje nema tjestenine, a čak 95 posto namirnica je bezglutensko. Izuzetak su bulgur i kus kus. I kava koju ispijamo je ekološka arabica. Ranije su nudili mješavinu arabice i sjemenki konoplje, no takve više nema na tržištu.

Zdravi hamburgeri

U malenom prostoru koji se nalazi u strmoj Ulici Dubrovačke bratovštine koja vodi prema Osnovnoj školi Tone Peruška može se sjesti i pojesti na licu mjesta ili ponijeti marendu sa sobom. Puljani obožavaju sirovu tortu s jabukama i orasima, a od slanih jela popularne su miješane salate. Mame i hamburgeri čiji je jedini sastojak koji nije sirov - ekološki kruščić od integralnog brašna. Pljeskavica se spravlja od miksanog povrća, suncokretovih sjemenki, oraha, poriluka, paprike, mrkve, soli i papra. Kušamo ukusne falafele koji se također baziraju na sjemenkama, u koje se onda dodaje razno povrće i začini, poput dimljene paprike, čilija i kurkume.

Torte su, upravo zahvaljujući bogatstvu orašastih plodova i drugih vrijednih sastojaka, zasitne, intenzivnog okusa: u čokoladnoj kušamo sirovi kakao, agavin sirup, kakao maslac, namaz od kikirikija, bademe, indijske oraščiće, grožđice. Jednako ukusna je i torta s kremom od šumskog voća. U Shantijevoj verziji sushija dolaze alge, ali umjesto tune kušamo avokado, prutiće mrkvice, crveni kupus, tikvice i kus kus s namazom od bučinih sjemenki. Pripremaju i vlastitu verziju majoneze s indijskim oraščićem, kurkumom, češnjakom, soli i paprom, a vrlo je popularan i Shanti meni u kojem možete birati tri vrste salata, tri zalogajčića (sushi, falafel, burger) te komadić deserta.

Uskoro će izbaciti i ljetni meni na kojem će biti sirovi veganski sladoledi od voća koji se pripremaju uz dodatak orašastih plodova, đumbira, kakaa, manga, kokosa, maca praha i spiruline. Bit će tu i ledena kava s mlijekom od orašastih plodova i bezalkoholni kokteli koje turisti jako vole. Na meniju će biti i lazanje s tikvicama umjesto tjestenine, bešamelom na bazi indijskog oraščića te smjesom od heljde, pomidora i oraha umjesto mesa. Ljeti dobru prođu imaju i sirove pizze s dehidriranim tijestom i svježim povrćem.

U Shantiju razmišljaju o širenju, stoga su u potrazi za poslovnim prostorom u središtu grada koji bi bio bliži namjernicima i turistima. Financijski si trenutno ne mogu priuštiti visoku cijenu najma u centru, iako u sezoni, kad se posao zahukta, zapošljavaju još nekoliko sezonaca. Do njih je, međutim, vrlo teško doći jer su mnogi u potrazi za poslom napustili državu i naprosto nema dovoljno radne snage na tržištu rada.

No, mnogi su prepoznali njihov trud, pa tako već dvije godine surađuju s Verse festivalom kojeg opskrbljuju zdravim zalogajčićima. Pripremaju obroke za vegane i vegetarijance koji sudjeluju na sportskim natjecanjima, a zanimljivo je da njihove delicije vole i "tough guys" - rockeri koji su lani sudjelovali na GoatHell Metal Festu na Valelungi. Svoj su način prehrane predstavili i pulskim gimnazijalcima, a ovdje su sat domaćinstva došli odraditi i učenici OŠ Tone Peruška. Cilj im je educirati građane o značaju prehrane i njenom utjecaju na zdravlje. Zato održavaju radionice sirove hrane, a 17. travnja ugostit će njemačku nutricionistkinju Adelheide Grupp koja će održati predavanje o utjecaju sirove prehrane na zdravlje i detoksikaciji organizma.

MISO JUHA

Sastojci: Miso pasta, mrkva, marinirani tofu, mladi luk

Priprema: Otopiti miso pastu u vodi (na dva deca vode ide 10 velikih žlica paste). Nakon što zakuha, skinuti s vatre i dodati nasjeckano svježe povrće tako da ostane hrskavo. Dodati staklene rižine rezance koji su se prethodno 5 do 7 minuta močili u vrućoj vodi.

Marinada: Pomiješati nekoliko jušnih žlica tamari sosa, žlicu aceta balsamica, žlicu sirupa od nara, malo senfa i nasjeckanog češnjaka. Marinirati tofu u ovoj smjesi preko noći.

TORTA OD JABUKE I ORAHA

Sastojci: Šalica badema, šalica suncokretovih sjemenki, šalica grožđica ili datulja, 6 jabuka

Priprema: U multipraktiku samljeti šalicu badema i šalicu suncokretovih sjemenki. Dodati šalicu grožđica ili datulja te vrlo malo vode da bi se sastojci lakše povezali. Utisnuti smjesu, odnosno biskvit, u kalup za tortu.

Krema: Dvije jabuke samljeti u multipraktiku zajedno s dvije šalice grožđica i šalicom oraha. Po želji, dodati žličicu cimeta, klinčića ili muškatnog oraščića. Naribati četiri jabuke te ih dodati u smjesu kojom se premazuje prethodno pripremljen biskvit. Najbolje su slatko-kisele sočne jabuke. Ukoliko ispuste previše vode, smjesi se dodaje žličica psylliuma, sušene ljuskice indijskog trputca koji skuplja višak tekućine, a vrlo je povoljan za čišćenje crijeva i probavu.

Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku da se sastojci stisnu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini