EUROSONG

Baby Lasagni nagrada novinara

| Autor: Sanda Milinković, Lucija Sučić
(Reuters)

(Reuters)


Dodjela godišnjih nagrada Marcel Bezençon održana je u Malmöu u subotu 11. svibnja navečer, s tri nagrade koje mogu osvojiti veliki finalisti ovogodišnjeg Eurosonga. Od inauguralnog događaja 2002. godine, nagrade Marcel Bezençon, nazvane po tvorcu Eurosonga, svake se godine dodjeljuju trojici pobjednika.

Christer Björkman, producent 68. natjecanja za pjesmu Eurovizije, dodijelio je nagrade neposredno prije subotnje večernje emisije u salonu za delegacije. Baby Lasagna osvojio je »Press Award«, što je nagrada koju dodjeljuju akreditirani novinari na Eurosongu.

Uz brojna događanja koja su pratila ovogodišnji izbor za pjesmu Eurovizije, ostat će zabilježeno i nekoliko incidenata i propalestinskih prosvjeda koji su uzburkali atmosferu u Malmöu.

Objava i isprika RAI-a

Talijanska televizijska kuća RAI tako je iznenadila javnost slučajnim otkrivanjem podataka o javnom glasovanju usred prijenosa druge polufinalne večeri. Trenutak prijenosa postao je viralan nakon što je otkriveno da je najviši postotak otišao Izraelu (39,1 posto).

RAI se ubrzo oglasio izjavom u kojoj stoji: »Što se tiče objave rezultata drugog polufinala Eurosonga 2024., u odjavnoj špici ovog polufinala, RAI precizira da je riječ o tehničkom problemu zbog kojeg su neki podaci – potpuno djelomični – greškom istaknuti u grafici talijanskog nacionalnog glasanja.

Ti se rezultati, sukladno Pravilniku 68. Eurosonga, mogu javno objaviti tek nakon finalne večeri. RAI se promptno ispričao čelnicima EBU-a i smatra da ova neugodnost ne utječe na regularnost konačnog rezultata. Objavljeni glasovi zapravo su nepotpuni. U svakom slučaju, RAI je već razgovarao s EBU-om, potvrđujući svoju predanost potpunom poštovanju svih pravila za ostatak događaja.«

Belgijska televizijska kuća VRT usred prijenosa uživo uoči druge polufinalne večeri podijelila je, pak, poruku kojom se osuđuje »kršenje ljudskih prava od strane Države Izrael«. U poruci je pisalo i da »država Izrael uništava slobodu tiska« uz oznake »prekinite vatru« i »zaustavite genocid«.

»Palestinka« oko zgloba

Prošlogodišnji finski finalist i miljenik publike, pjevač Käärijä, ove je godine trebao igrati ulogu glasnogovornika Finske te objaviti bodove, ali se povukao. »Odlučio sam ne sudjelovati kao glasnogovornik finskog žirija na natjecanju za pjesmu Eurovizije. Dodjeljivanje bodova večeras ne čini se u redu«, napisao je uoči finalne večeri kroz Instagram story.

Eric Saade koji je nastupio u prvoj polufinalnoj večeri kao dio zabavnog programa, oko zgloba je nosio kefiju (popularno nazvanu »palestinka«). Saadeu je otac Palestinac iz Libanona, a glazbenik je prethodno izrazio bijes zbog sudjelovanja Izraela na Eurosongu.

Nakon što su iz EBU-a osudili potez i napisali da je Saade »odlučio ugroziti nepolitičnost ovog događaja«, oglasio se i glazbenik. »Ovo je bio način da pokažem otkuda sam, što je važno u svijetu poput ovoga.

Kefiju sam dobio od oca kada sam bio mali kako nikada ne bih zaboravio otkuda naša obitelj dolazi. Tada nisam znao da će EBU to prozvati ‘političkim simbolom’. To je kao da švedskog Dala konja prozovete političkim simbolom. Za mene je to čisti rasizam! Želio sam biti uključiv i nositi nešto meni autentično, ali EBU misli da je moja narodnost kontroverzna. To ništa ne govori o meni, ali sve o njima. Držat ću se slogana ‘Ujedinjeni u glazbi’ i sanjati o promjeni u budućnosti«, napisao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter