IZ SAVIČENTSKE KORTE

Kampanjola ima novu, crnu craft biru: Odležala je 8 mjeseci u moru na 40 metara dubine! VERO JE SAKRAMENSKA!

| Autor: Lara BAGAR
Kampanjola eko bira ekipa i najnovija črna bira z mora

Kampanjola eko bira ekipa i najnovija črna bira z mora


Volim Savičentu. Ona je, možemo je nazvati, craft. Za guštanje sadržajem koje se ne proizvodi masovno. Ljeti mali veliki centar kulture - Festival plesa, Nevidljiva Savičenta, koncerti, izložbe, Šikuti Machine. Sada je tu i novouređeni kaštel, pravi ljepotan za koji je nagradu za uređenje dobio Vjeko Gašparović, rovinjski arhitekt, član pulske zadruge Praksa, vjerni drug Pekice "ki je meditirajući s njim ispred birane osmislija i činija pegolu, koju su ovega lita guštali posjetitelji Lita sprid birane", kaže mi Darko Pekica, jedan od glavnih u bireriji Kampanjola.

I kada je korona odgodila sva kulturna događanja, Savičenta je pronašla novi način zabave, i to sprid birane. Doslovno. Lita sprid birane bila je prava nepretenciozna spontana i opuštena gastro poslastica. Mjesto gdje se ljetos odlazilo zbog fantastične Kampanjole i zbog toga što su ljetne noći na Roveriji uvijek malo friškije.

Moram priznati da sam pivo otkrila tek uz craft ponudu. Nikad nisam voljela piti, već guštati aromu, valjda mi zato i godi craft pivo. Njemu nekako pristupam kao i vinu. U početku su to etiketirali kao elitizam, a sada se pivo konačno gušta, a ne loče.

Razlog zašto sam između stotinu obaveza uspjela potegnuti do Savičente je taj što sam pročitala da Kampanjola ima crnu biru koja je odležala osam mjeseci na dnu mora. Tako sam se umjesto po vinskim cestama uputila prema Savičenti i Kampanjolinoj birani i završila u korti Darka Pekice. Tu su i Dorian, Korina, Dino, Etien i ostatak kompanije. Odmah ih pitam kakva im je ta nova bira za koju je Pekica rekao da je digla prasica nogu, aš je vidila da se konj potkiva, pa da su tako i oni, kako ča vinari hitaju boce vina u more, da će doj sakramensko, hitili črnu biru 40 metri fondo a mar.

"Osam miseci je iskala gušte i sad je pronta za iskati pensire, mehke i lahke", kaže Pekica. Dino ipak tumači da je ta bira z mora zanimljiva jer more, zbog tame i stalno niske temperature, omogućuje da se razviju skroz drugačije arome.

Tako smo je i mi konačno otvorili u Pekičinoj lišjeri poli ognjišta. Počeli smo guštati biru, Pekica je otišao po sir, Dorian narezao kobasice. Ove godine nemaju adventsku kućicu u Puli pa se međusobno zezaju da je više kobasica za njih. Dok jedemo i kušamo, kako bi oni rekli, sakramensku biru z mora, Dino nam objašnjava koji gušti se čuju. Njihova crna bira je općenito guštoža i puna okusa, ima note kave, čokolade. Napominje da ja ova ispala blaža i da jušto gre uz kobasice.

Dorian nam donosi i druge njihove bire i sve mi se čini da nećemo mi brzo odavde. Osim črne bire - Portera, proizvode još Organic Ale - Svitlu biru i Blonde Ale - Biondu. Govore da su to sve eko bire, koriste slad i hmelj iz eko uzgoja, ekološka sredstva za pranje i u stalnom su eko nadzoru. Nedavno je došao rezultat analize nadzornog tijela i Kampanjola je pivo u potpunosti - pesticid free.

foto

Dino nam govori o pivama pa tako saznajemo da im Bionda najbolje ide kad se toči na točioniku jer je pitka, lagano citrusna i ima najmanje alkohola, dok Svitla lipo paše uz kakovo meso i štabelu, konkretnu hranu.

Svake godine posebno za prosinac pripreme i jednu turu crvene bire, odnosno po njihovom - Ceranski Ale. Pekica nam otkriva zašto se tako zove. "Dino je stija načiniti neki Scottish Ale, ali kako ni bija zadovoljan kako je bira ispala s obzirom na stil, ja sam predložija da se zove Ceranski. Jer on kako Ceran ne voli ni jene druge ljude osim Cerane. A ni jeni drugi ljudi ne vole Cerane, aš su Cerani. Tako da je ta ceranska geografski saživjela. Uglavnom, kakov je Dino, takova je i ta bira, a Dino je jedan jako, jako good guy", zaključuje Pekica.

Pričajući o birama i o zatvorenim oštarijama, pitam ih kako im ide dostava i kako ljudi dođu do njih. Kažu da se jednostavno moraju prilagoditi novonastaloj situaciji. Dostave znaju biti naporne i izazivaju puno truda, ali kažu da su u svakom slučaju dobro došle u ovom trenutku. Dorian objašnjava da im prodaji najviše pridonose društvene mreže. Trenutno im je aktualna objava “hitite batude”.

Govore da društvene mriže stalno išću da se ništo spensivaš, pa su se zadnje spensali da će regalati po škatulon bire i paket kobasica za najbolju, najmunjeniju i najsmišniju batudu. Kroz smijeh nadodaju da će najbolje batude izabrati njihov nepotistički neovisni žiri. Imam osjećaj da ćemo i mi uskoro nakon toliko bira početi hitati batude.

U temu nas prekida Filice, Pekičin otac. Pekica mora ići jer se Viola otelila. Dino i Dorian pak idu dalje stavljati sušiti kobasice, Korina pakirati Kampanjola pakete za Božić. U ciloj Pekičinoj korti svi nešto rade, i najmlađi i najstariji. Sasvim običan dan, rekli bi Kampanjolci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini