BEZ ZABUNA

Donosimo sve o razlici između geliranih i akrilnih noktiju

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Za laike je često nemoguće uočiti razliku između geliranih i akrilnih noktiju. Uostalom, obje varijante osiguravaju ojačane nokte i dizajn noktiju koji oduzima dah. Međutim, profesionalci znaju prepoznati je li na vašim rukama akril ili gel!

Što su akrilni nokti?

Akrilni nokti, za razliku od geliranih noktiju, sastoje se od dvije različite komponente: tekućeg monomera (akrilna tekućina) i polimera u prahu (akrilni prah). Neposredno prije nego počnete uređivati nokte, pomiješajte to dvoje zajedno kako biste stvorili odgovarajuću glinu za modeliranje. Čim se ova smjesa umijesi, treba je nanijeti brzo jer se na zraku odmah počinje stvrdnjavati.

Kako se rade akrilni nokti?

Izmiješana pasta se odmah nanosi na prirodni nokat. Manikerka mora raditi posebno brzo, izgrađujući nokat sloj po sloj i dajući mu željeni oblik. U pravilu, akrilne nokte nije potrebno izlagati UV lampi.

Nakon što se nokat osuši na zraku, ostaje čvrst i može se lakirati lakom za nokte i ukrašavati na druge načine. Umjetni nokat tada traje između četiri do pet tjedana i može se ukloniti proizvodom za nokte koji sadrži aceton.

Što su gel nokti?

Gelirani nokti su klasik kada se radi o umjetnom modeliranju i produljivanju kratkih noktiju. Gel se sastoji od akrilata, koji se naziva i akrilni gel, koji se stvrdnjava pod UV svjetlom.

Kako se rade gelirani nokti?

Najprije se prirodni nokat nahrapavi turpijom i potpuno odmasti kako bi gel dobro prionuo. Zatim se gel nanosi i suši pod UV lampom. Ovdje možete koristiti gel u boji ili prvo upotrijebiti bezbojni gel, a zatim u drugom koraku nanijeti još jedan sloj gela u boji.

Ako želite, naravno možete staviti i normalan lak za nokte preko gela.

Gotov gelirani nokat više se ne može ukloniti, već se mora ponovno izbrusiti turpijom. Alternativno, možete pustiti da izraste i uvijek isturpijati vrh prema dolje.

Prednosti geliranih noktiju

Gel se lako modelira i može se raditi kod kuće s odgovarajućom opremom. Jeftiniji je od akrilnih noktiju i miris je manje neugodan pri nanošenju od akrilnih noktiju.

Nedostaci geliranih noktiju

Obično su deblji (i stoga neprirodniji) od akrilnih noktiju i stvara se težak prijelaz između umjetnih i prirodnih noktiju prilikom izrastanja.

Skidanje oduzima puno vremena, a prirodni nokat se više oštećuje brušenjem.

Prednosti akrilnih noktiju

Akril je stabilan i otporan te pruža prirodniji rezultat jer se akrilni nokti ne nanose u debelom sloju. Izrastanje izgleda prirodnije, a može se ukloniti acetonom i stoga manje oštećuje prirodni nokat.

Nedostaci akrilnih noktiju

Modeliranje ovakve manikure je kompliciranije i zahtjeva iskustvo. Također, prisutan je jak miris tijekom modeliranja i samo he djelomično prikladno za vlastitu upotrebu kod kuće.

Gel ili akril: što odabrati?

Nakon svih informacija o akrilnim i geliranim noktima, sada se pitate koja opcija vam više odgovara? Nažalost, na to ne postoji općeniti odgovor, jer uvijek ovisi o vašim osobnim željama, ali i svakodnevnom životu.

Dakle, ako provodite puno vremena u vodi i često nešto dodirujete i radite s rukama, vjerojatnije je da ćete odabrati akrilne nokte.

Čak i ako su vaši prirodni nokti prilično tanki i lomljivi, akril je vrlo pogodan za učvršćivanje prirodnog nokta. No, ako "samo" želite produžiti nokte, možete koristiti i gel.

Ići u salon za nokte ili to učiniti sami kod kuće?

Sada postoji bezbroj kompleta "uradi sam" za akrilne i gel nokte za kućnu upotrebu. Ipak, kao što je već spomenuto, vjerojatno je najlakše koristiti gel nokte, jer se oni mogu lako imitirati čak i bez puno iskustva. Za to su vam potrebne šablone, vrhovi noktiju, gel, kistovi i naravno UV ili LED lampe – i malo vježbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum