U SAVIČENTI PREDSTAVLJENO NOVO ISTARSKO CRAFT PIVO

Kampanjola je sakramenska eko bira ku su načinili Peko i Siljan


Jedan hrvatski bloger tvrdi da je u Hrvatskoj na snazi craft revolucija i to već poduže vrijeme. Sama riječ craft znači otprilike vještina, a u konkretnom revolucionarnom pokretu govorimo o vještini pravljenja bire mimo klasičnih, velikoserijskih, korporativnih piva. Govorimo o malim proizvođačima koji, svaki na svoj način, originalno i kreativno, nude tržištu svoje pivo koje je na kraju priče rezultat kreativnosti i pedantnosti jer takav pristup diktira priroda samih sastojaka: ječmeni slad, hmelj, kvasci i voda.

Darko Pekica ne voli izraz pivo i objašnjava: "Mi proizvodimo i nudimo biru. Molit ću i novinara da se prilagodi lokalnom rječniku i našoj viziji".

Prihvaćam, sjedim na terasi oštarije Ferlin i pijem, odnosno kušam biru, craft biru koja je tek izašla iz pogona u Savičenti. U četvrtak navečer u oštariji Maria Ferlina, na korak do kaštela, obavljena je javna promocija nove craft bire koja već dok pišem reportažu putuje prema istarskim oštarijama, čuvana u lijepim bočicama 0,33 litara količine, obogaćene primamljivim dizajnom kojeg potpisuje Nadan Rojnić. Bira se zove Kampanjola, a Nadan je nacrtao zgodnu kampanjolu s izraženim grudima, vjerojatno u čast stare pjesmice koja se pjeva posvuda u Istri, a čiji uvodni stih kaže: Che bele tetine la ga', la kampanjola… tetine bele, bele per fare l'amore, la campagnola morire mi fa...

Na etiketi je utisnuta poruka: "Kampanjola je sakramenska eko bira ku su načinili Peko i Siljan po ričeti Dine Cerana". Potom slijedi stručno tumačenje: "Kampanjola je nefiltrirano pivo proizvedeno od ekoloških sastojaka na tradicionalan način bez konzervansa". Bira iz Savičente ima 5,8 posto alkohola, ima utisnut rok trajanja i preporuku da ju je najbolje čuvati na temperaturi od pet do petnaest stupnjeva. Friška, domaća bira je pravi užitak, čaše se pune i prazne, svi su žedni i voljni probati novi istarski proizvod.

Pekica objašnjava da je Kampanjola prva hrvatska eko bira, što znači da su sastojci proizvedeni bez herbicida, pesticida, konzervansa. Zato je bira dobila i ovlašteni certifikat jer u njoj nema tošiga. (Elio VELAN, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of