Stručna poduka u organizaciji Ginistre i Agrorovinja

Održan tečaj za senzorne analitičare jakih alkoholnih pića

| Autor: Glas Istre
Tijekom dvodnevnog tečaja čak 23 polaznika imala su priliku naučiti tajne raznih vrsta grappe i nekoliko jakih alkoholnih pića (GinIstra)

Tijekom dvodnevnog tečaja čak 23 polaznika imala su priliku naučiti tajne raznih vrsta grappe i nekoliko jakih alkoholnih pića (GinIstra)


U organizaciji GinIstre i Udruge Agrorovinj, u Strukovnoj školi Eugena Kumičića u Rovinju održan je tečaj za senzorne analitičare grappe i jakih alkoholnih pića, prvi takav na ovim područjima, kojeg su provodili predavači talijanske nacionalne udruge "ANAG-a Friuli Venezia Giulia". Tijekom dvodnevnog tečaja čak 23 polaznika imala su priliku naučiti tajne raznih vrsta grappe i nekoliko jakih alkoholnih pića.

Emil Nimčević i Igor Franković ispred GinIstre, kao i predsjednik Udruge Agrorovinj Kristijan Damijanić zahvalili su polaznicima na interesu istaknuvši važnost ovakvih predavanja.

"Ovo je samo prvi u nizu tečaja koje zajedničkim snagama organiziramo na ovim prostorima. Kroz našu Udrugu želja nam je dodatno staviti naglasak na obrazovanje i upravo zato smo krenuli s ovom zajedničkom pričom s GinIstra festivalom", poručio je Damijanić. Nimčević i Franković dodali su kako je upravo to jedna od zamisli GinIstra festivala te poručili: "Kroz ovaj stručni dio, panel rasprave i tečajeve želimo staviti naglasak na GinIstru. Prvo izdanje nadmašilo je sva naša očekivanja, a već punom parom u pripremi je i 2. GinIstra festival koji će se početkom listopada održati u Rovinju."

Polaznici tečaja imali su priliku kroz pet podijeljenih nastavnih jedinica naučiti koje su tehnike senzorne analitike i principi degustacije, učiti o raznim vrstama jakih alkoholnih pića, načinu

proizvodnje, kemijskim procesima koji se odvijaju u destilaciji, pravilnicima i zakonima proizvodnje te su dobili još niz korisnih informacija. Šest predavača u dva dana je predstavilo polaznicima detaljne principe ocjenjivanja grappe i jakih alkoholnih pića kroz obrazac koji obuhvaća vizualni dojam, miris, okus, retronazalni dojam te ocjenu proizvoda.

Na kraju je dogovorena daljnja suradnja i mogućnost organizacije drugog tečaja čime bi polaznici mogli postati službeni članovi Talijanske nacionalne udruge ocjenjivača grappe i jakih alkoholnih pića.

Već sljedeća suradnja bit će posjet destilerijama na području regije Friuli-Venezia Giulia, za što će se pobrinuti organizatori ovog tečaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum