TRČANJE

UTRKA DAN ULJANIKA: Tridesetak trkača za 165. rođendan brodogradilišta

| Autor: I. MILOŠEV


Svi koji dulje vremena žive u našem gradu i s njim u srcu i mislima, na spomen Pule prvo pomisle na brodogradilište Uljanik. Ne mogu se sjetiti ničeg važnijeg što je oblikovalo ovaj grad i dotaknulo nebrojene sudbine njegovih žitelja.

On postoji već 165 godina i iz njegove "utrobe" su tekle rijeke stručnjaka i majstora svih vrsta, ne samo brodograditelja. Osim što je hranio i gradio naš grad, Uljanik je bio i njegov darežljivi sportski mecena. Iz njegovih brojnih radničkih sportskih društava nastala je i naša skromna udruga DSR Maraton Uljanik. Zbog toga je bilo prigodno pa i nužno odati mu bar malo počasti na njegov 165. rođendan. Usprkos pandemiji, financijskim teškoćama i problemima koje oni nameću održali smo tradiciju i organizirali 39. utrku "Dan Uljnaika". Utrku koja je nekad okupljala tisuće posjetitelja trkača i djece.

Sva najpoznatija imena hrvatskog trčanja su nastupala na toj utrci. Tako je i prvi pobjednik bio naš najbolji srednjeprugaš Milovan Savić koji je na ovom izdanju utrke kao počasni gost dodijelio skromnu nagradu našem najstarijem članu Mati Tomiću koji je istrčao sve do sada održane utrke. Nažalost, među nama više nije naš najdugovječniji i najpopularniji član i "uljanikovac" Josip Bepo Nadinić pa je i ova utrka bila posvećena njemu.

Zahvaljujući pomoći, razumijevanju i trudu uprave brodogradilišta, zaštitarskoj tvrtki i svima koji su bili uključeni, utrka je održana uz sudjelovanje tridesetak trkača. Uz članove naše udruge, a njih četvero je iz susjedne Slovenije, došli su i naši prijatelji iz Rovinja, Labina te drugi prijatelji iz Pule. Staza je bila duljine 6,4 km sa startom kod uljanikove masline na otoku. Prvi trkači su ciljem prošli za oko 30 minuta, mada ovaj put nije bilo službenog mjerenja vremena i proglašenja pobjednika već je bilo važno druženje i pokušaj da se i na ovaj način povežu malo pokidane društvene veze i prijateljstva koja je do ne tako davno stvarao i Uljanik.

Zato se nadamo da će sljedeća, jubilarna 40. utrka okupiti veći broj trkača i djece. Isto tako se nadamo da će neki novi klinci opet trčati Uljanikom, crtati i pisati "Moj tata ili mama je brodograditelj" kao što su to činili moji klinci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater