GLADIJATOR FIGHT NIGHT 4

Umjesto sa Senegalcem Thiamom, član pulskog Trojana odmjerit će snagu sa Srbinom Aranđelovićem / IVAN BILIĆ: "Promjena protivnika u "pet do podne" ne mijenja planove"

| Autor: Ivica CEROVAC
Novi početak - Ivan Bilić (Danilo MEMEDOVIĆ)

Thiam nam je bio u potpunosti nepoznat borac i spremali smo se na sve te me s te strane promjena protivnika nije pretjerano poremetila. Uvjeren sam da me Aranđelović s ničim neće moći iznenaditi i da će se borba brzo pretvoriti u jednosmjernu ulicu, rekao je Ivan Bilić

"Gladijator Fight Night 4", međunarodna borilačka priredba koja će se 22. veljače održati u pulskom Pattinaggiju, doživjela je jednu promjenu u svom "fight cardu". Ništa iznenađujuće, jer svijet mješovitih borilačkih vještina podložan je tome da se u završnim pripremama pred ulazak u ring borac ozljedi te nije u stanju odraditi borbu. Međutim, ovom prilikom razlog zbog kojeg "trojanac" Ivan Bilić neće odmjeriti snagu i vještinu sa Senegalcem Sambom Thiamom, ne leži u zdravstvenim tegobama koje muče njegovog protivnika.

Obrana od rušenja

- Thiam se jednostavno predomislio i ne želi profesionalnu borbu, već mi je ponudio da je odradimo po semi-pro pravilima. Kako to nije dolazilo u obzir, dobio sam novog protivnika, pojasnio nam je 28-godišnji Ivan Bilić.

A taj novi protivnik je Danijel "Boyka" Aranđelović, pet godina mlađi srpski borac čiji nadimak nedvojbeno asocira na Yurija Boyku, borilačkog prvaka strogo čuvanog ruskog zatvora kojeg je u serijalu filmova "Undisputed" utjelovio Scott Adkins. Promjena protivnika u "pet do podne" nekad zna sate treninga baciti niz vjetar, ali u ovom slučaju to ne bi trebao predstavljati problem.

- Iskreno, nismo znali ništa o Thiamu, pa čak niti da li je ljevak ili dešnjak. Bio nam je u potpunosti nepoznat borac i shodno s time, spremali smo se na sve i s te me strane promjena protivnika nije pretjerano poremetila tijekom pripreme za borbu, priznao je Bilić. - Aranđelovićeve borbe su puno dostupnije te sam ih nekoliko pogledao. Premda je mlađi, puno je iskusniji od mene i ovo će mu biti 40. profesionalna MMA borba. Skor mu je negativan i ima tek osam pobjeda, ali nije bezazlen borac i kao što sam ja proučavao njega, vjerujem da je i on mene. Ako je pametan, za očekivati je da će mi odmah krenuti u noge i pokušati me srušiti, no spreman sam na sve. Puno smo radili na obrani od rušenja, ali čak i da završim u parteru, vjerujem da ću se tamo uspjeti snaći. Uvjeren sam da me Aranđelović s ničim neće moći iznenaditi i da će se borba brzo pretvoriti u jednosmjernu ulicu.

Premda je već 19 godina u svijetu borilačkih vještina, "Gladijator Fight Night 4" će za Bilića značiti novi početak. Naime, nakon 20 odrađenih profesionalnih borbi u K1, u kojima je upisao 16 pobjeda, odlučio se na prelazak u MMA.

foto

Svaki dan novo iznenađenje - Zelg Galešić i Ivan Bilić (Neven LAZAREVIĆ)

- Neće mi ovo biti debi u pravom smislu te riječi, jer sam se prije pet-šest godina okušao u MMA i odradio dvije borbe s polovičnim uspjehom, da bih se onda opet vratio u K1. Kickboxing je u to vrijeme malo "živnuo" u ovim krajevima s pojavom FFC-a, ali sada je opet nastupila stagnacija i meni je jedna borba godišnje definitivno premalo te sam se stoga u potpunosti odlučio posvetiti MMA, istaknuo je Bilić. - Zaživjela je ta ideja već prošle godine, ali za ne vjerovati je koliko mi je bilo teško naći protivnika, bez obzira što nemam iskustva u MMA. Sad ću napokon probiti led i to na domaćem terenu. Bit će to poseban doživljaj, već me "pere" pozitivni adrenalin i jedva čekam da uđem u ring. Vjerujem da će ovo biti tek početak, jer sam si kao cilj zacrtao da u ovoj godini odradim pet MMA borbi.

Subota će pred Bilića donijeti dva izazova. Prvi će mu predstavljati činjenica da je posljednju borbu odradio početkom ožujka prošle godine, kad je na "Tosan Fight Nightu" u Beču svladao Austrijanca hrvatskih korijena Danijela Cikarevića. Drugi leži u činjenici da K1 borba ima tri runde po tri minute, dok ga u MMA čekaju tri runde od po pet minuta.

Problem težine

- Mislim da će mi najveći problem vezan uz pauzu biti postići potrebnu težinu za borbu. Jednostavno, kad se dugo ne borite tijelo zaboravi na skidanje kilograma i s time ću se najviše mučiti. Trenutno imam 83 kilograma i moram skinuti do 77, uz toleranciju od pola kilograma i to će biti najgori dio, a nakon što prođem vagu, sve ostalo bit će uživanje, naglasio je Bilić. - Što se tiče dužine trajanja rundi, jedva čekam da vidim jesam li se tome prilagodio i kako ću se s time nositi. Nisu problem samo te dvije minute viška, nego i borba u parteru koja dodatno "ukiseli" mišiće i ako nisi maksimalno fizički spreman, nakon hrvanja nema više "stojke". Možeš ti biti najbolji udarač na svijetu, ali ako se s time ne uspiješ nositi, hrvač će te nokautirati.

Da takav scenarij ne bi zaživio u Pattinaggiju, služe treninzi koje Bilić, poput pravog početnika, odrađuje pun volje i želje.

- Svako jutro kad se probudim pokušavam pogoditi s čime će me Zelg dočekati na treningu i što će mi pripremiti. Odrađivao sam ja i ranije MMA treninge, ali to je bilo više onako usput, možemo reći rekreacijski i kad bi krenule pripreme za meč, u potpunosti bih se fokusirao na K1. Sada se to u potpunosti promijenilo, a na ruku mi ide činjenica što u klubu stvarno imam dobrih sparing partnera koji su me pripremili za sve što me čeka. Shodno s time, premda je za očekivati da ću željeti borbu zadržati u stojećem stavu, možda sve u dvorani iznenadim i odmah se prebacim u parter, zaključio je Bilić, otkrivši nam i kako više nije Fažanac s prebivalištem u Puli, već se vratio u Fažanu i sada je svoj na svome, tek na treninge "potegne" do Verude.

Armirana ruka

Bilo kakav razgovor s najvećom pegulom među članovima pulskog Trojana, ne može proći bez pitanja o zdravstvenom stanju, uz poseban naglasak na desnu ruku. Nju je Bilić dvaput u ringu lomio na istom mjestu, prvi put 15. rujna 2017. na "Cave Romane Fight Nightu", da bi repriza uslijedila 7. travnja 2018. na "Medulin Fight Nightu 3".

- Na greškama se uči, pa sam drugi put napravio malo veću pauzu da ruka zaraste kako treba, a usto sam odlučio da neću vaditi vijke od titana koji su mi stavljeni tijekom operacije. Jednom sam se opekao i sada više ništa ne diram, ruka je armirana i takva će i ostati, s osmjehom je konstatirao Bilić.

Devet borbi

Odlukom Sambe Thiama da umjesto profesionalnu, odradi semi-pro borbu, "fight card" se proširio. Naime, organizatori su obećali pet profesionalnih borbi i od toga nisu željeli odustati te su tako Ivana Bilića "uparili" s Danijelom Aranđelovićem, dok je Thiam dobio novog protivnika, Enisa Mucaja. Proširio se na taj način i broj zemalja iz kojih dolaze borci, pa su se tako Kubi, Senegalu, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj priključili Srbija i Kosovo.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum