CAPETOWN

Spašen jedriličar na Vendee Globeu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski jedriličar Kevin Escoffier, koji je na jedrilici PRB sudjelovao na regati samaca oko svijeta Vendee Globe, spašen je nakon havarije u oluji na prilazu Rtu Dobre nade.   

Escoffier (40) je zbog prodora vode morao napustiti svoju jedrilicu PRB i ukrcao se u splav i odaslao poziv u pomoć, a nakon nekoliko sati plutanja u Južnom oceanu spasio ga je sunarodnjak Jean Le Cam, koji je bio najbliži i prvi se odazvao pozivu u pomoć.

Escoffier se ukrcao na Le Camovu jedrilicu Yes We Cam i sada čekaju spasilački brod iz Cape Towna na vrlo uzburkanom moru s valovima preko 5 metara. Još su dvojica sudionika utrke - Nijemac Boris Hermann (Seaexplorer-Yacht Club de Monaco) i Yannick Bestaven (Maître Coq IV), također krenuli u pomoć Escoffieru, a oni će uskoro moći nastaviti utrku oko svijeta, dok će se vrijeme posvećeno spašavanju oduzeti od konačnog vremena kad stignu na cilj.

Escoffier prvi put sudjeluje u Vendée Globeu, dok je Le Cam veteran i sam je bio spašen 2009. godine kada se njegov brod prevrnuo ispred rta Horn, a tada ga je spasio drugi natjecatelj Vincent Riou, koji je pritom i sam ostao bez jarbola.

Utrka samaca Vendee Globe jedri se svake četiri godine od 1992., a ovogodišnje izdanje započelo je 8. studenoga u francuskoj luci Les Sables d'Olonne, a od 33 natjecatelja nakon 22 dana na moru odustalo je troje. Rekord utrke otprije četiri godine drži Francuz Armel Le Claech koji je svijet oplovio za 74 dana, tri sata i 35 minuta. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater