atletika

atletikaSandra Perković i Marija Tolj izborile finale svjetskog prvenstva

| Autor: Hina
Sandra Perković (foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Sandra Perković (foto: Goran Mehkek / CROPIX)


Hrvatske atletičarke Sandra Perković i Marija Tolj izborile su plasman u finale diska na Svjetskom atletskom prvenstvu u američkom Eugeneu.

Norma za finale iznosila je 64 metara ili najboljih 12 rezultata.

Perković je posao obavila već u prvoj seriji svoje kvalifikacijske skupine bacivši disk 64.23 metara pa više nije bilo potrebe za iduća dva pokušaja. Tolj je pak ušla u finale po rezultatu, u prvoj seriji je bacila 61.46, a potom imala dva neispravna pokušaja.

Kako je 22-godišnja Tolj nastupila u prvoj skupini, morala je čekati rasplet natjecanja u drugoj grupi kako bi se probila među 12 najbolji. I uspjela je, na koncu je zauzela deseto mjesto.

Najbolji rezultat kvalifikacija imala je Amerikanka Valerie Allman. Aktualna olimpijska pobjednica je bacila disk 68.36 metara, druga je bila Nizozemka Jorinde van Klinken sa 65.66m, dok je aktualna svjetska prvakinja Kubanka Yaime Perez imala treći rezultat 65.32. Perković je sa 64.23 bila sedma, a Tolj sa 61.46 deseta.

Ukupno je nastupilo 30 djevojaka, a posljednje, 12. mjesto koje vodi u finale osvojila je Francuskinja Melina Robert-Michon sa 61.21 m.

Sandra Perković je do sada na svjetskim prvenstvima osvojila dva zlata (2013, 2017), srebro (2015) i broncu (2019), a ove sezone je najdalje bacila 68.19. Dulje od nje ove godine bacala je samo Amerikanka Allman (71.46).

U odličnoj formi u Eugene stigla je i Marija Tolj, koja je nedavno na Mediteranskim igrama u Oranu osvojila zlato uz osobni rekord 64.71 m. Dodajmo kako je u Eugeneu izborila svoje prvo finale na velikim seniorskim natjecanjima (OI; SP, EP).

Finale ženskog diska je na rasporedu u noći sa srijede na četvrtak po hrvatskom vremenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater