atletika

Sandra Perković osvojila srebro na svjetskom prvenstvu i ispisala povijest. Ovo nije uspjelo niti jednoj diskašici na svijetu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je srebrnu medalju u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu u američkom Eugeneu, dok je naša druga predstavnica Marija Tolj bila osma.

Perković je bila druga s rezultatom 68.45 što je njezin najbolji hitac ove sezone. No, to ipak nije bilo dovoljno za zlato koje je iznenađujuće osvojila Kineskinja Bin Feng sa 69.12.

Broncu je osvojila olimpijska pobjednica iz Tokija Amerikanka Valarie Allman sa 68.30m. Braniteljica naslova iz Dohe Kubanka Yaime Perez na koncu je bila sedma sa 63.07, dok je Marija Tolj zauzela osmo mjesto također, sa 63.07.

Sandrina je to čak 12. medalja na velikim natjecanjima, pri čemu peta na svjetskim prvenstvima što nije uspjelo niti jednoj diskašici na svijetu.

U svom prvom svjetskom finalu, u Berlinu 2009. je kao tinejdžerica, koja je netom prije postala europska juniorska prvakinja, završila na devetom mjestu. Potom je dva puta bila zlatna, u Moskvi 2013. i Londonu 2017. godine, osvojila je i dva srebra (Peking 2015, Eugene 2022) i jednu broncu (Doha 2019). Dodajmo kako je 32-godišnja Perković osvojila i dva olimpijska zlata (2012, 2016), a ima i pet europskih titula.

Veliki uspjeh ostvarila je i 22-godišnja Marija Tolj. U svom prvom finalu na nekom velikom seniorskom natjecanju bila je osma sa 63.07m. Tolj je nedavno na Mediteranskim igrama u Alžiru bila zlatna s osobnim rekordom 64.71m.

Počelo je vatreno. Allman je u prvoj seriji bacila 67.62, a Sandra 67.74, no Kineskinja Bin Feng je sve šokirala sa 69.12. Feng je ovim rezultatom za više od tri metra popravila svoj osobni rekord koji je do sada iznosio 66.00 metara.

Perković joj se u drugoj seriji približila bacivši 68.45, dok je Allman u trećoj serija ostvarila rezultat 68.30.

Očekivalo se da će Sandra za pobjedu trebati pobjediti Amerikanku koja je u Eugene došla s najboljim rezultatom sezone (71.46). U tome je uspjela, no nitko nije očekivao slavlje Kineskinje Feng koja je do sada najveći uspjeh ostvarila 2019. pobijedivši na azijskom prvenstvu. Na zadnjem SP-u u Dohi bila je peta, a na OI u Tokiju tek 17. 

Nažalost, Sara Kolak se nije uspjela plasirati u finale koplja. Norma je bila 62.50 metara, međutim olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira u kvalifikacijama nije ostvarila niti jedan ispravan hitac.

Bio je to njezin treći nastup na svjetskim prvenstvima. U Londonu 2017. je ostala korak do postolja osvojivši četvrto mjesto, dok je dvije godine kasnije u Dohi bila sedma.

Ludbrežanka niti na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine nije imala niti jedan ispravan pokušaj, a ove sezone najdalje je bacila 62.60 u nizozemskom Leidenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini