AMBICIOZAN PROJEKT

Seul i Pjongjang najavljuju zajedničku kandidaturu za OI 2032.

EPA

Južna i Sjeverna Koreja su u srijedu objavile kako se namjeravaju zajednički kandidirati za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032. godine, što je ambiciozan projekt i još jedan pokazatelj sportske diplomacije nakon ZOI u Pjeongčangu.

Taj projekt koji će iziskivati do sada neviđenu razinu suradnje i međusobnog povjerenja između dvije zemlje naveden je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka na vrhu između sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una i južnokorejskog Moon Jae-ina.

"Jug i Sjever su se dogovorili o zajedničkom i aktivnom sudjelovanju na sportskim natjecanjima, među kojima su olimpijske igre 2020. te o suradnji na kandidaturi za domaćinstvo olimpijskih igara 2032.", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu sportaši iz dviju Koreja su zajedno sudjelovali u mimohodu na otvorenju, a imali su i zajedničku ekipu u hokeju na ledu. Osim toga, Kim Jong Un je poslao svoju sestru Kim Yo Jong u Pjeongčang, a nakon toga su se južnokorejski i sjevernokorejski čelnici sastali u tri navrata. Od tada se sportska diplomacija nastavila i to u obliku zajedničkih ekipa za svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu te na nekoliko natjecanja na Azijskim igrama. Dvije su Koreje organizirale i međusobne košarkaške utakmice. 

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach je nedavno izjavio kako je otvoren za razgovor o zajedničkom nastupu sportaša dviju Koreja na OI u Tokiju 2020. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater