ZAGREB

Šah: Počinje šesti turnir iz serije "Meltwaterovih turnira prvaka"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na internetskoj stranici chess24.com u ponedjeljak počinje šesti turnir iz serije "Meltwaterovih turnira prvaka“, najznačajnijeg svjetskog online natjecanja na kojem će do studenog 2022. biti odigrano devet turnira - šest redovnih i tri velika, koji će se bodovati za konačni poredak. 

Nakon "Airthings Mastersa", "Charity Cupa", "Oslo Esports Cupa", "Chessable Mastersa" i "FTX Road to Miami", ovo je šesti po redu, a drugi od tri velika turnira s dvostruko većim nagradnim fondom, koji bi mogao dosta utjecati na trenutačni poredak sudionika.

Naime, osnovno mjerilo za određivanje ukupnog poretka je iznos osvojenih nagrada. Poslije prvih pet turnira, odnosno prije početka ovog drugog velikog turnira pod nazivom "FTX Crypto Cup", ovakav je poredak desetorice najuspješnijih: 1. Carlsen 106.500 dolara, 2. Duda 73.000, 3. Praggnanadhaa 61.250, 4. Le 54.000, 5. Liren 50.500, 6. Giri 49.000, 7. Mamedjarov 43.750, 8. Van Foreest 38.000, 9. Aronian 35.750, 10. Yi 27.750 dolara itd.

Za razliku redovnih turnira sa po šesnaestoricom sudionika, ovaj drugi veliki turnir imat će samo osmoricu natjecatelja odabranih po ovom ključu: po dva finalista sa prethodna dva redovna turnira, dvojica najuspješnijih u ukupnom poretku i dvojica s pozivnicom organizatora. Na turniru će biti odigrano sedam kola po Bergerovu sustavu, a u svakom kolu igrat će se mečevi od četiri partije u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza. U slučaju neodlučenog rezultata (2-2) doigravat će se brzopoteznim tempom (pet minuta za cijelu partiju uz dodatak od tri sekunde poslije svakog poteza).

Za pobjedu u meču dobivat će se tri boda, za pobjedu nakon doigravanja dva boda, a za poraz nakon doigravanja jedan bod. Konačni redoslijed sudionika bit će određen zbrojem svih osvojenih bodova. U slučaju diobe mjesta dopunski kriteriji su rezultat međusobnog susreta te veći broj dobivenih mečeva. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum