TOKIO

OI u Tokiju ipak bez gledatelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju složili su se da će Igre biti održane bez gledatelja na olimpijskim borilištima, objavila je u četvrtak ministrica zadužena za OI Tamayo Marukawa. 

 Prethodno je vlada japanskog premijera Yoshihide Suga odlučila u Tokiju uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa, i to samo dva tjedna uoči početka Olimpijskih igara. Odluka o uvođenju novog izvanrednog stanja u Tokiju uslijedila je nakon što je u četvrtak u prijestolnici objavljena brojka o 896 novozaraženih, što je gotovo kao sredinom svibnja. 

 Izvanredno stanje bit će na snazi od ponedjeljka, 12. srpnja, i moglo bi potrajati do 22. kolovoza, a Olimpijske igre se održavaju od 23. srpnja do 8. kolovoza.

 Već ranije je odlučeno da na Igrama u Tokiju neće biti inozemnih navijača.

 Izvanredno stanje međutim nije zatvaranje sa strogim policijskim satom kao u drugim zemljama. Premda su građani pozvani da ostanu kod kuće, restorani su otvoreni, no ne smiju posluživati alkohol, nuditi karaoke i navečer se moraju zatvoriti ranije nego inače. Japan nije pretrpio eksploziju pandemije covida-19 kakva je viđena u drugim zemljama, no ima više od 810.000 zaraženih i 14.900 umrlih.

 Kada su dobili domaćinstvo Olimpijskih igara organizatori su se nadali da će od prodaje ulaznica zaraditi 815 milijuna dolara, a sada od toga neće biti ništa, a troškovi domaćinstva Igara zbog pandemije covida-19 su dvostruko veći od predviđenih i iznose više od 15 milijardi dolara. 

 Također, kako pokazuju ankete većina Japanaca se i dalje protivi održavanju OI. 
 


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini