TRČANJE

Održan 44. međunarodni supermaraton Zagreb - Čazma: UMAŽANI USPJEŠNO ISTRČALI ULTRAMARATON

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Članovi umaškog Olimpika na startu ultramaratona u Zagrebu

Članovi umaškog Olimpika na startu ultramaratona u Zagrebu


Na startu su i opet bili brojni Istrani, a najviše ih je ovaj put stiglo iz umaškog Olimpika. Na startu su se ove godine našla petorica "olimpikovaca" uz bok čak 115 ultramaratonaca. Kultnu utrku završili su svi Umažani

Utrka od Zagrebačkog do Čazmanskog kaptola najduža je cestovna atletska utrka u Hrvatskoj, duga čak 61,35 kilometra i među najstarijim je sportskim manifestacijama u državi. Trči se od 1976. godine s jednogodišnjim prekidom zbog neposredne ratne opasnosti. Ujedno je i u najvišem rangu natjecanja po Hrvatskom atletskom savezu. Utrka je to na kojoj sudjeluju i brojni Istrani, a u povijest je svakako zapisano veliko ime istarskog ultramaratonca Roberta Radojkovića, koji je nekoliko puta osvojio prvo mjesto, a 2017. godine oborio i rekord staze istrčavši je u vremenu 4:04,36.

Radojković drugi

I ovogodišnja Čazma obilježena je uspjehom višestrukog osvajača našeg Roberta Radojkovića, ovog puta drugog u poretku, prvo mjesto izmaklo mu je za dlaku. U cilj je ušao u vremenu 4:12:01.

Prvak je bio Danijel Peček koji je stazu otrčao s vremenom 4:06:47. U ženskoj kategoriji pobjednica je Marija Vrajić.

Trčalo se trasom od Zagreba (Cesarčeva - Vlaška - Maksimirska - Avenija Dubrava) preko Dubrave i Sesveta do Dugog Sela, Božjakovine, Lupoglava preko Kloštar Ivanića, Šumećana i Dapci do Bosiljeva i konačno Čazme. Sve to trkači su morali istrčati u maksimalnom vremenu od 7 sati. Na startu su i opet bili brojni Istrani, a najviše ih je ovaj put stiglo iz umaškog Olimpika. Kako saznajemo od predsjednika Olimpika Umag Nenada Popovića, na startu su se ove godine našla i petorica Olimpikovaca uz bok čak 115 ultramaratonaca. Kultnu utrku završili su svi Umažani.

Marko Milevoj bio je najbrži među njima, a istrčao je ultramaraton u vremenu 5:19:41.

Potom je u cilj ušao i drugi "olimpikovac" Roberto Basiaco (5:44:30), pa Nenad Popović (5:54:25), Marko Nuić (6:18:19) i Roberto Špelić ( 6:47:36).

Uzbrdica za "nagradu"

- Povijest nas uči kako se na startu pojavi stotinjak ultramaratonaca iz cijele regije. Osim pobjednika, vesele rezultati SRU-a Olimpik Umag čija je odluka za sudjelovanjem na ovom supermaratonu bila opravdana. Naime, utrka, osim što ima 61 kilometar, iziskuje i nadljudske napore, a karakteristična je i po teško podnošljivom prvom proljetnom suncu i toplini. Prvi je to dodir s toplinom nakon odrađene zimske baze. Prvih četrdeset kilometara ove utrke staza je savršeno ravna. Nakon određenog maratona u mjestu zanimljivog imena Kloštar Ivanić počinje kalvarija u obliku "hupsera" i to svih 20 kilometara do cilja. Došavši na zadnju okrepu, onu na 60 kilometara, čeka vas "nagrada" u obliku uzbrdice od 1.300 metara i ulaska u cilj kojeg gledate od 55. kilometara. Cilj je stići do katedrale u Čazmi i tako na simboličan način spojiti dva kaptola, kažu iz Olimpika.

O kultu ove utrke svjedoči podatak da se nakon završene utrke svaki natjecatelj proglasi imenom i prezimenom te primi zasluženu medalju na pozornici za pobjednike. Osim Radojkovića na listi pobjednika iz Istre nalazi se i Ozrena Ranjaka, maratonca iz Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini