KORONA ZAUSTAVILA PRVENSTVO

MATIJA ORBANIĆ, bivši vratar Istre 1961, a sada ljubljanske Olimpije, do daljnjega kući: "Izborim li "jedinicu" u Ljubljani, ponovno ću biti U KRUGU KANDIDATA ZA KOCKASTI DRES"

| Autor: Boris VIDULIN
Matija Orbanić

Mislim da u Ljubljani više vole košarku, a tek poslije nogomet. Mi smo trenutno prvi s pet bodova prednosti, ali ne znam kako će sve to završiti. Uvjeti na našem stadionu su vrhunski, primanja su redovita, Olimpija je po platežnoj moći pri vrhu slovenskog nogometa, tako da je s te strane jako dobro, rekao je Orbanić

Našli smo ga na kućnoj adresi, onoj stalnoj u Puli, ona privremena u Ljubljani sada nije aktualna, a nije izvjesno ni kada bi mogla biti. Matija Orbanić bivši vratar Istre 1961, a sada Olimpije iz Ljubljane, sasvim nenadano dobio je mogućnost da bude na "maminoj kuhinji" dogledno vrijeme.

Pulska represija

- Od prije desetak dana sam u Puli, a iskreno ne znam do kada ću i biti. Kada je stalo nogometno prvenstvo u Sloveniji dali su nam slobodno do 19. ožujka, a onda produžili do 23. ožujka, sad opet. Kako sada sve izgleda mislim da će se sve prolongirati još neko vrijeme. Baš sam se čuo sa suigračima koji su se u klubu raspitivali da li je aktualan taj datum još uvijek, ali nismo dobili nikakav odgovor. To znači da ću još neko vrijeme biti u Istri. Dobili smo plan kondicijskog trenera, dobio sam plan trenera vratara što nam je činiti i nastojat ću se držati svega toga koliko će o biti moguće, rekao je u uvodu Orbanić.

U Ljubljani nije doživio negativne efekte virusa.

- Represiju sam osjetio dolaskom u Pulu. Dok sam bio u Ljubljani sve se odvijalo najnormalnije i treninzi, utakmice, život u gradu. Pričalo se da se nešto događa, ali smo svi mi mislili da je daleko od nas. Prvenstvo je stalo kao mjera predostrožnosti i još uvijek Slovenija nije bila zahvaćena virusom, pa je mene pogoršanje situacije dočekalo u Puli, a sada vidim da je ista situacija i u cijeloj Sloveniji.

U Olimpiji je skoro dvije godine i siguran je da nije pogriješio izboru kluba gdje će nastaviti karijeru.

- Nikada to nisam pomislio jer je Olimpija odličan klub, radi se vrhunski, stalno smo pri vrhu Prve lige, ove sezone smo i najbliži osvajanju naslova prvaka, tako da se ne mogu požaliti.

Ipak, uvijek postoji jedan ali.

- Trenutno sam na klupi za rezervne igrače, ali tako je to kod vratara, može igrati samo jedan i treba biti strpljiv. Trenutno je u prednosti 31-godišnji Najc Vidmar, stvarno brani jako dobro, idol je navijača. Trenutno je i reprezentativni vratar tako da se i nemam pravo buniti. U razgovoru s trenerom osjetio sam da mi vjeruje i da ću prije ili poslije dobiti priliku, ne gubi nadu mladi vratar.

No, ugovor mu traje do kraja ove sezone, točnije do 30. lipnja.

Novi ugovor

- To je najmanji problem. Trenutno smo u pregovorima da ga produžimo na još dvije godine. Ništa još nije odlučeno, ali stvari se odvijaju pozitivno za mene i vjerujem da ću ostati u Ljubljani jer mi je to i velika želja.

A na "Stožice" kako se zove stadion Olimpije, došao je kada je u Puli bila teška financijska situacija i nije se znala budućnost kluba.

- Branio sam u mlađim kategorijama, a situacija je iz dana u dan bila sve lošija. Tijekom zimske pauze otišao sam u Osijek na nekoliko dana i po njihovim riječima zadovoljio te mi je rečeno da se javim kada završi sezona, dakle za nekoliko mjeseci. Boraveći u Slavoniji upoznao sam Ismeta Dizdarevića i Sašu Župana, koji su vlasnici agencije "International sport management" i samo smo si razmijenili telefonske brojeve, bez ikakve obaveze. Vratio sam se u Pulu, brano za juniore, ponekad bio i sa seniorima. Bilo je to ono vrijeme kada je Vanja Iveša imao neku kaznu neigranja pa sam bio i na klupi, da bi u četvrtom mjesecu dobio poziv spomenute agencije i ponudu za odlazak u Olimpiju. Odradio sam stipendijski ugovor s Istrom 1961 i u Ljubljani potpisao da me ubuduće zastupa ISM agencija, ali i svoj prvi profesionalni ugovor . U početku sam trenirao s prvom momčadi, a igrao za juniore, a kasnije sam bio samo član seniorske momčadi, opisao je svoj put od Pule preko Osijeka pa do "dežele" 19-godišnji Orbanić.

Bivši je i U-19 reprezentativac Hrvatske u vrijeme dok je izbornik bio Robert Jarni.

- Branio sam na dva turnira, Ramljak i Kup četiri nacije, i bio sam zadovoljan kako je to izgledalo. Konkurencija mi je bio Ivor Pandur, sadašnji vratar Rijeke, i sigurna sam da ću, izborim li "jedinicu" u Ljubljani ponovo biti u krugu kandidata za "kockasti" dres. Nedostaju mi utakmice, ali vjerujem da će doći i moje vrijeme i da ću dokazati kako zaslužujem braniti.

Zadovoljan u Olimpiji

Prvenstvo Slovenije ne prati veliko broj ljudi, ali je prilično zanimljivo.

- Nema puno ljudi. Čak i na našem stadionu ih nema puno, iako je Ljubljana najveći i glavni grad u državi. Ne znam, mislim da u Ljubljani više vole košarku, a tek poslije nogomet. Ove sezone se napravila razlika, između prvih pet klubova i onih pet u drugom djelu ljestvice, ali je vidljivo da svaki svakog može pobijediti i to se nije događalo do sada. To daje posebnu draž utakmicama. Mi smo trenutno prvi s pet bodova prednosti, ali ne znam kako će sve to završiti. Uvjeti na našem stadionu su vrhunski, primanja su redovita, Olimpija je po platežnoj moći pri vrhu slovenskog nogometa, tako da je i s te strane jako dobro. Naš je vlasnik Milan Mandarić, biznismen koji voli nogomet. Dolazi nas gledati kada mu obaveze dopuštaju i ponovit ću, jako sam zadovoljan onim što dobivam u Ljubljani, zaključio je Orbanić, uz opasku da je kod kuće lijepo, ali bi ipak volio što prije opet u Sloveniju jer bi to, prije svega, značilo da se vraća onom što voli, ali i da se stanje oko virusa promijenilo na bolje.

Počeo kao igrač u polju

Matija Orbanić je nogometnu karijeru počeo kao igrač u NK Istra Pula, i sve do svoje 14 godine je zapravo bio igrač, a ne vratar.

- Povremeno bi stao na gol u Istri, ali i u Banjolama gdje sam nastavio igrati nogomet . Istina, ponekad bi stao na gol na treninzima, ponekad i na utakmicama ako bi nam nedostajao vratar, ali su me treneri više voljeli vidjeti u polju nego između vratnica, a ja sam to kao mladi igrač bezrezervno slušao, iako mi je velika želja bila da zapravo budem vratar. Na taj način, povremenim odlaskom na gol crtu, sam barem djelomično utažio tu moju želju. Onda se po prvi put u Hrvatskoj organizirala liga pionira i kadeta na razini cijele Hrvatske i ja sam završio u Istri 1961, gdje sam bio na probi tjedan dana i to isključivo kao vratar. U klubu su bili zadovoljni viđenim i tako je krenula moja karijera s rukavicama na rukama. Moram se zahvaliti i mojim trenerima, koji su me usmjerili na pravi put i pokazali mi tajne vratarskog zanata, prije svega Blažu Bugarinu s kojim sam radio gotovo svaki dan, ali i Brunu Grebenaru koji je tada radio s prvom momčadi na Drosini, rekao je Orbanić.

Slovenija bez nogometa do svibnja

Odbor za hitnost Slovenskog nogometnog saveza (NZS) donio je odluku kako se zbog pandemije koronavirusa natjecanja pod njegovim okriljem neće nastaviti prije svibnja. Nogometna natjecanja u Sloveniji prekinuta su 12. ožujka do kraja ovog mjeseca.

- Zbog nemogućnosti nastavka natjecanja u trenutnim okolnostima i zbog osiguravanja sigurnosti i zdravlja svih nogometnih djelatnika trenutačno je nemoguće tvrditi kako će se sezona nastaviti u travnju posebice s obzirom da će klubovima trebati neko vrijeme za pripremu. Natjecanja u organizaciji NZS-a nastavit će se nakon što državna tijela donesu odluku o prestanku izvanrednog stanja prema kojemu su zabranjene javne priredbe. U svakom slučaju ne treba očekivati da će se natjecanja nastaviti prije početka svibnja, objavio je NZS. (H)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum