VEDRAN MATAIJA:

Lino je iskusan mačak


Nakon devet godina vrhunski rukomet vratio se u Poreč. Žatika je 2009. godine ugostila Svjetsko prvenstvo, sad je red došao na europsku smotru.

- Prebrzo mi je sve to nekako prošlo, tih devet godina mi je stvarno proletjelo – nije krio Vedran Mataija, rukometaš Poreča. – Tad sam još bio klinac i sve sam gledao kroz neku euforiju, sad sam nešto stariji pa više obraćam pažnju na same utakmice i ono što mogu reći je da se u tom periodu vrhunski rukomet, što se tiče same igre, dosta promijenio. Brzina puno više dolazi do izražaja, golmani su bolji, igraju se kvalitetnije obrane i sve se diglo na jednu višu razinu. Što se tiče atmosfere u gradu, sad je malo bolja jer smo dobili reprezentacije s takvim navijačima. Pun je grad Norvežana, Francuza i Austrijanaca, fešta je na svakom koraku te je Poreč, koji u ovo doba godina obično spava, sad stvarno živnuo.

Norveška je i prije devet godina bila dijelom porečke skupine, ali sadašnja reprezentacija ipak je puno kvalitetnija od one koja je nastupila 2009. godine.

Francuska i Hrvatska

- Upravo su nakon tog prvenstva svijeta Norvežani krenuli sa smjenom generacija i sad imaju reprezentaciju koja je stasala, koja ima viziju, glavu i rep te mi je stvarno žao što nisu dobili Francusku u prvom kolu, što su po meni trebali. Igrali su bolji rukomet, ali Francuzi su svojim iskustvom i mirnoćom došli do nezaslužene pobjede. No, tako je to u današnjem rukometu u kojem je Francuska postala svima strah i trepet. I njima igrači stalno odlaze, ali dolaze novi koji su isto tako dobri i koji uz pomoć nekolicine "staraca" nastavljaju vladati – istaknuo je Mataija. – Bila je to utakmica koja je možda i odredila jednog putnika za polufinale, jer se ova skupina križa s onom splitskom gdje sam uvjeren kako će drugi putnik za polufinale biti Hrvatska. Što se tiče preostale dvije skupine, mislim da će Španjolska, Njemačka i Danska među sobom odlučiti o dva polufinalista. Stoji da je na europskoj smotri, koja je puno kvalitetnija od svjetske, nezahvalno tako nešto prognozirati na početku, no već je prvo kolo pokazalo da i ovdje ima autsajdera koji će se jako teško suprotstaviti favoritima.

Ostali bez Duvnjaka

Mataija iz prve ruke zna kako je nastupiti na jednom ovakvom velikom natjecanju, jer je bio dijelom hrvatske reprezentacije koja je 2010. godine u Austriji osvojila srebro na Europskom prvenstvu.

- Bio sam mlad, prvi put na jednom takvom natjecanju i bio sam oduševljen svime, dok sada sa strane na sve ovo gledam kao na jedan običan turnir. S organizacijske strane sve je manje-više isto bez obzira gdje se igra, jer EHF svime dirigira – naglasio je Mataija, koji je nedavno imao priliku malo prozboriti s hrvatskim izbornikom Linom Červarom. – Pitao sam ga što mu je trebalo da se vrati jer znamo kakva smo mi zemlja i ako rezultati ne budu očekivani, svi će ga početi "pljuvati" i zaboraviti sve medalje koje je osvojio. On mi je na to samo odgovorio da je svjestan svega toga, ali i da je mudriji od svih te da će to znati iskoristiti. Lino je iskusan mačak, trener koji je prošao puno toga u životu i napravit će sve što je u njegovoj moći da Hrvatska uzme jedino zlato koje joj nedostaje.

Problem na putu do zlata mogla bi biti ozljeda Domagoja Duvnjaka.

- On nam stvarno puno znači i jako mi je žao što mu se to dogodilo. Vratio se nakon devet mjeseci bez rukometa i možda nije bio dovoljno spreman, odnosno srce je htjelo, a tijelo nije dalo i bojim se da smo ostali bez Duvnjaka do kraja prvenstva. Nadam se da griješim – zaključio je Mataija. (I. CEROVAC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of