U Puli održan sedmodnevni kamp

KOŠARKAŠKE OSNOVE TREBAJU SVIMA "Čekaj dečko, pa ti ne znaš driblati. Ti ne možeš igrati ni centra, ni beka"

| Autor: Roberto CAR
REKORDAN ODAZIV - Svi polaznici i treneri ovogodišnjeg kampa u organizaciji KSIŽ-a (Dejan ŠTIFANIĆ)

REKORDAN ODAZIV - Svi polaznici i treneri ovogodišnjeg kampa u organizaciji KSIŽ-a (Dejan ŠTIFANIĆ)


Tehnika driblinga, dodavanje i kretanje bez lopte, to su segmenti na kojima smo radili ovdje u kampu. Uz zaustavljanje i kretanje u dribling. To se sve koristi u centarskoj tehnici. Kad si pod košem, možeš se okrenuti licem ili leđima i ići na fintu, ali uvijek je ključna tehnika driblinga. Kad znaš voditi loptu, driblati i pivotirati na stajnoj nozi, onda je lako dodati leđnu tehniku. Probaj tako sagledati stvari, objašnjavao je Sandro Nicević mladom Niku Andriloviću zašto i centrima treba tehnika

Kako je bilo lijepo proteklih dana proći pored Pattinaggia ili Doma braće Ribar. Sve je odjekivalo od mladih istarskih košarkaša i košarkašica koji su upijali nova znanja od iskusnih trenera tijekom sedmodnevnog kampa Košarkaškog saveza Istarske županije. Prizivalo je to sjećanje na neka davna vremena kad su svi koševi u Puli bili "okupirani", kad se čekao red za ulazak u igru. Iznenadila je brojnost, već na prvi pogled bilo je vidljivo da je ovogodišnji kamp odlično posjećen.

- Istina je, ovo nam je najveći odaziv, radili smo s čak 82 igrača i igračica godišta 2004/05 i 2006/07, pristiglih iz cijele Istre. Među njima je bilo i desetak djevojčica iz tri kluba, Pule, Labina i Rovinja. Ova nam je ukupna brojka čak malo i prevelika, a s obzirom na cjelokupno stanje u hrvatskoj košarci, odaziv je sjajan, rekao je Robert Fabijanić, tajnik KSIŽ-a.

Velik uspjeh Stoje

Već tradicionalno, kamp je vodio Andrej Tesla, trenutno trener zagrebačkog Bosca, kojem je u radu pomagalo još sedam trenera.

- Uz Teslu s djecom su radili šibenski trener Jeronimo Šarin koji sad radi u Libanonu, Riječanin Igor Prtorić koji će ove sezone trenirati slovački Svit, kao i domaći stručnjaci, Ivan Đukić koji je odradio pola kampa jer je bio vođa puta juniorske reprezentacije na EP-u u Sarajevu, Dario Lukšić i Tanja Ančić iz KK Pazin, Maja Percan koja završava kineziologiju u Ljubljani, a bivša je igračica Pule te Sandro Nicević koji je novi trener Pule 1981. Trebali smo imati ukupno 13 treninga, ali smo u srijedu napravili stanku i odveli ih na more, pri čemu bih zahvalio Igoru Škataru i Pulaprometu koji su nam tom prilikom izašli u susret.

Fabijanić je bio iznenađen i odazivom i željom koju su pokazali polaznici kampa.

- Bili su i više nego aktivni, ako je trening bio zakazan u 8.30, osamdeset posto njih je u 8 ili 8.05 bilo u dvorani. Pokazali su veliku želju za radom i napretkom, a ove smo godine radili na usavršavanju tehnike, vođenja lopte, dodavanja i šutiranja, te ulaska u prodor, rekao je Fabijanić, dodavši kako su sva djeca izvan Pule, njih 35, bila smještena u Učeničkom domu Pula s kojim godinama surađuju.

Dio polaznika kampa pripadao je dvjema generacijama Stoje koji su ove sezone napravili pravi podvig osvajanjem trećih mjesta na prvenstvu Hrvatske za dječake i predkadete.

- Ovo što je napravila Stoja, bez obzira što su to dvije najmlađe kategorije, je fantastično. U final four tih prvenstava su ušli sve ABA ligaši i jedan prvoligaš. Samo je Stoja kao A2 ligaš, što je treći rang natjecanja "kvarila sliku". Ušla je na dva final foura i oba puta bila treća, što je uspjeh vrijedan divljenja. Uspiju li to ponoviti u samo jednoj kategoriji za dvije godine, to bi značilo da se radi ekstra kvalitetno, dodao je Fabijanić.

Kako je kamp izgledao iz kuta onih koji su svladavali nova znanja, prenijeli su nam Niko Andrilović i Nikola Rojnić, članovi ove već slavne generacije Stoje.

- Ovaj je kamp bio dobar, posebno za vanjske igrače, jer smo puno radili dribling, šut i dodavanje. Ja nestrpljivo čekam da igramo "1 na 1" da vidimo tko je najbolji i završnu utakmicu, rekao je Andrilović uoči posljednjih treninga u kampu. I potom dodao rečenicu koja je izazvala odgovor legendarnog pulskog košarkaša, danas trenera, Sandra Nicevića. - Nismo baš puno radili na elementima za nas centre u ovom kampu.

Ako netko u Puli zna što je potrebno za stvaranje centra u košarci, to je, dakako, bivši hrvatski reprezentativac koji je, između ostaloga, nastupio i na Olimpijskim igrama u Pekingu. Tako je obuka u kampu ovom prilikom nastavljena kroz razgovor nekadašnjeg vrhunskog centra Nicevića i mladog pulskog centra Andrilovića.

- Nismo radili centarske pozicije? A što je danas centarska tehnika? Na čemu se ona zasniva? Na kontroli driblinga i brzini kretanja. Koja je razlika između centarske tehnike i tehnike vanjskih igrača? Jedino u tome što mi centri igramo i leđima košu. Mi ovdje ne radimo centarsku tehniku da bi se gurali pod koš. Kad vi naučite tehniku vođenja lopte i driblinga, koji će vas centar moći čuvati? Možete okrenuti licem prema košu, možete leđima prema košu, ali uvijek je tehnika bitna. Tehnika driblinga, dodavanje i kretanje bez lopte, to su segmenti na kojima smo radili ovdje. Uz zaustavljanje i kretanje u dribling. To se sve koristi u centarskoj tehnici. Kad si pod košem, možeš se okrenuti licem ili leđima i ići na fintu, ali uvijek je ključna tehnika driblinga. Nemoj razmišljati na način da sad nismo radili leđima košu. Kad znaš voditi loptu, driblati i pivotirati na stajnoj nozi, onda je lako dodati leđnu tehniku. Probaj tako sagledati stvari, u dahu je mirnim tonom objašnjavao Sandro Nicević.

Nadogradnja je laka

I potom se prisjetio vlastitih početaka i grešaka u radu.

- Sa mnom su u mladosti napravili veliku grešku, s obzirom da sam bio visok, a vjerujem da je slično i s vama, gurnuli bi me pod koš i rekli da igram leđima. Onda sam došao kod jednog trenera (pokojnog Laszla Berčeka) sa 17 godina koji mi je rekao: "Čekaj dečko, pa ti ne znaš driblati. Ti ne možeš igrati ni centra, ni beka". Onda me on učio driblati i pivotirati, a poslije sam lako dodao igru leđima košu, to onda nije problem. A kad igraš samo leđima košu, a ne znaš driblati, onda se dogodi da primiš loptu, staneš i ne možeš ništa. Kad driblaš kao bek, "staviš" igrača na leđa, okreneš ga i poentiraš. Nadogradnja je laka, ovo je osnova, podučio je Nicević mladog Andrilovića, ali i Rojnića koji je "upijao" razgovor.

- Ovdje smo radili i obranu i kretanja u napadu te šut i mislim da ćemo svi zajedno napredovati kao igrači. Što se promijenilo nakon uspjeha nas iz Stoje? Nakon PH se dosta toga promijenilo, imamo intenzivnije treninge, ozbiljnije smo počeli shvaćati košarku i dobili smo veću volju za radom, a na ovaj smo kamp došli na nagovor našeg trenera, rekao je Rojnić.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini