TAJLANDSKI BOKS

IVAN RUDAN: Povratak na mjesto sreće nakon 20 godina. Puljanin se kao hrvatski izbornik vraća u Bangkok, gdje je kao borac postao svjetski prvak

Kad sam došao kao borac od noćnog života Bangkoka o kojem svi pričaju nisam vidio ništa, jer sam tamo išao isključivo s jednim ciljem, da osvojim naslov i sve sam tome podredio. S te se strane neće puno toga promijeniti, jer i sada kao izbornik hrvatske reprezentacije opet imam zacrtan cilj ispred sebe, rekao je Ivan Rudan

| Autor: Ivica CEROVAC
Ivan Rudan

Ivan Rudan


Povratak na mjesto sreće, tako bismo slikovito mogli opisati skorašnje Svjetsko prvenstvo u tajlandskom boksu, koje će se od 3. do 12. prosinca održati u Bangkoku. Hrvatsku će reprezentaciju kao izbornik predvoditi 43-godišnji Ivan Rudan, rođeni Puljanin koji se prije "okruglih" 20 godina, na istom mjestu i u istom sportu, okitio naslovom svjetskog prvaka.

Raste popularnost

- Nisam u ovih 20 godina niti jednom bio na Tajlandu i sigurno da je nostalgija prisutna, ali s druge strane se neće puno toga promijeniti. Kad sam došao kao borac od noćnog života Bangkoka o kojem svi pričaju nisam vidio ništa, jer sam tamo išao isključivo s jednim ciljem, da osvojim naslov i sve sam tome podredio. Sada kao izbornik hrvatske reprezentacije opet imam zacrtan cilj ispred sebe, a to je napraviti što bolje rezultate s mojim borcima. Za tako nešto moram biti cijelo vrijeme uz njih, ne zato jer se bojim da bi oni mogli natjecanje koje ih očekuje podrediti lutanju gradom, već da im budem potpora tijekom treninga i borbi te uskočim za sve što im bude potrebno, rekao je Ivan Rudan.

Rudan već dvije godine obnaša dužnost hrvatskog izbornika i ovo će mu biti prvo veliko natjecanje s reprezentacijom.

- Vodim desetak boraca od kojih će neki debitirati na svjetskoj smotri, dok su drugi već osvajali svjetske titule kao juniori, mlađi seniori ili seniori. Očekujemo da će se neke titule obraniti, nadamo se naravno i nekim novima, ali osim zlata postoje i druge medalje, a svaka osvojena bit će vrijedna. Konkurencija će sigurno biti iznimna, jer popularnost tajlandskog boksa raste iz dana u dan, čemu je zasigurno pripomogla i činjenica da je prihvaćen od MOO-a i velika je vjerojatnost da će se pojaviti na Olimpijskim igrama. Nastup na njima je svakom sportašu velika motivacija i stoga se u cijelom svijetu povećava broj boraca, istaknuo je Rudan. - Moram pohvaliti sadašnju garnituru Hrvatskog saveza, koji su ga napokon postavili na noge te smo prvi put otkad postojimo bez dugova i na Svjetsko prvenstvo idemo u ovolikom broju. Organizirali smo krajem svibnja u pulskoj Areni prvenstvo Hrvatske koje je proglašeno najboljim državnim prvenstvom u Europi. Uz njega, održao se i "Punch it newcomer challenge" na tragu kojeg želimo nastaviti dalje te svake godine organizirati Otvoreni kup gdje bi pobjednici ponijeli titulu kralja i kraljice Arene.

Suradnja s Cikatićem

Početkom ovog tisućljeća, Rudan je bio velika hrvatska nada borilačkih sportova, a njegov potencijal prepoznao je i legendarni Branko Cikatić. Suradnja koja je zaživjela između njih dvojice nije se razvila u željenom smjeru, a ugovor koji je potpisao s Cikatićem sputao je nakon njihovog razlaza Rudana i doveo do toga da već u 25. godini zaključi svoju borilačku karijeru.

- Sukob s Cikatićem sigurno je tome pridonio, ali glavni razlog prekida moje karijere bila je teška ozljeda desne noge. Vukao sam te probleme još otkad mi je bilo desetak godina, kad mi je u dječjoj igri pukao glavni ligament u skočnom zglobu. To se tada nije moglo vidjeti na rendgenu i ispalo je da sam cijelu svoju sportsku karijeru odradio na ozljeđenoj nozi, što mi je donijelo dane pune bolova uz osjećaj kao da mi čavli probadaju zglob, prisjetio se Rudan, koji je svoje zdravstvene tegobe riješio operacijom. - Ono što su doktori napravili Marcu van Bastenu na dvije noge, meni su napravili na jednoj. Ukočili su mi zglob i više nemam bolova, a usto manje šepam nego što sam šepao ranije. Mogu trčati, lupati nogom vreću i da sam znao za to, operirao bih nogu prije 20 godina i moja bi karijera još trajala. Konstantno uzimanje tableta protiv bolova i krivo hodanje ostavilo je određene posljedice na živce, no sve to sada puno bolje izgleda nego što je bilo nekad.

U trenerskom poslu Rudan je već više od deset godina. Po povratku iz Zagreba u Pulu, najprije je osnovao Kapitol Gym, a potom je oformio Rudan Team Fighting.

- U početku smo radili kickboxing zbog popularnosti, ali i činjenice da je on nudio puno više mečeva, a potom smo se u zadnjih nekoliko godina u potpunosti okrenuli tajlandskom boksu. On je neraskidivo vezan za taekwon do, a taj je sport bio i ostao moja prva ljubav. Klub trenutno broji 30-ak članova i proljetos u Areni sam na prvenstvu Hrvatske nastupio sa četvoricom boraca te osvojio tri zlata i jedno srebro. Uz mene, kao trener u klubu radi legenda borilačkog sporta Velimir Sabljić "Japanac", čovjek s bezbroj osvojenih titula u raznim sportovima i disciplinama. Nakon dugo godina provedenih u Kanadi vratio se u Pulu, našli smo idealan sklad i zajedno odrađujemo jako dobar posao, zaključio je Rudan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini