ŽUPANIJSKE NOGOMETNE LIGE

DENIS IŠIĆ, alfa i omega NK Muntić: Nakon što smo izigrani prošle sezone nadam se da nam NSŽI to sada neće priuštiti. U SUPROTNOM, SLIJEDI TUŽBA

| Autor: Boris VIDULIN

Oni jako dobro znaju da je Muntić prošlo ljeto bio spreman biti dvanaesti klub u Prvoj ŽNL i da smo mogli imati sve uvjete, ali se to njihovom zaslugom nije dogodilo. Mi ćemo sada svoje odraditi. Napraviti prijavu i onda čekati što će se dogoditi. Garantiram da ću, ako nas ne prime u viši rang, putem Comet-a izvući sve momčadi koje nemaju registriranih 20 igrača po kategoriji, kao što to zahtijevaju propozicije, kaže Išić

Jedna od najočitijih primjera kako djeluju klubovi u malim mjestima je onaj u Muntiću. Većina se stvari vrti oko jednog čovjeka, koji na volonterskoj bazi održava klub na životu. Ništa mu nije teško, učinit će sve što može, steći brojne sportske prijatelje, ali navući na sebe gnjev i brojne neprijatelje, a samo zbog činjenice da se bori za svoj klub. Ponekad je ta borba "kriva" i usmjerena na pogrešnu stranu s čudnim argumentima, teško je u tim okolnostima i biti objektivan, no ponekad je prava, ali s nedovoljno sluha druge strane. 

Traži objašnjenje

Denis Išić, alfa i omega Nogometnog kluba Muntić točno zna kako se osjeća takav čovjek. Upravo u ovo vrijeme, kada je nogomet stao, kada su u NSŽI-ju najavili zaokret u nekim stvarima u i oko nogometa, on je postao veliki zagovornik promjena. Nažalost, više je nego očito da se te promjene neće dotaknuti Muntića, iako on to očekuje.

- Toplo se nadam da će se itekako doticati Muntića. Nakon što smo izigrani prošle sezone, vjerujem da mi to u NSŽI-ju neće priuštiti i ove. Oni jako dobro znaju da je Muntić bio spreman biti dvanaesti klubu u Prvoj ŽNL i da smo mogli imati sve uvjete, ali se to njihovom zaslugom nije dogodilo. Da podsjetim sve one koje su zaboravili, Muntić je mogao registrirati jednu omladinsku kategoriju, jednu je imao i tako bi stekao uvjete za nastup u Prvoj ŽNL, ali smo tražili garancije da će se to dogoditi jer smo prvenstvo završili na šestom mjestu, što nije bilo dovoljno po propozicijama da uđemo u viši rang. Rekli smo da nam omoguće igranje Prve lige pa registrirati mlađe kategorije, ali su oni htjeli da ih najprije registriramo, platimo registraciju, a onda možda uđemo, a možda i ne. Na to nismo pristali. Da se razumijemo, nama je cilj imati djecu u klubu bez obzira u kojem stupnju natjecanja igramo, ali da se to dogodilo, da smo uveli u prvenstvo pionire i juniore i ostali u Drugoj ŽNL, to ne bi financijski izdržali. Zbog toga smo morali odustati. Da smo primjerice u Prvoj ŽNL onda bi i dotacija Općine Ližnjan bila puno viša i mogli bi u financijskom smislu prvenstvo odraditi do kraja bez problema, pojasnio je predsjednik i trener NK Muntića.

Ove će sezone Muntić ponovo prijaviti za Prvu ŽNL te registrirati juniore i pionire i nadati se pozitivnom ishodu.

- Mi ćemo svoje odraditi. Napraviti prijavu i onda čekati što će se dogoditi. Garantiram da ako nas ne prime u viši rang, onda ću putem aplikacije Comet izvući sve momčadi koje nemaju registriranih 20 igrača po kategoriji kao što to zahtijevaju propozicije i tražit ću objašnjenje. Ako je problem što u propozicijama piše da Muntić nije u trećem mjesecu, dakle ne u šestom na kraju prvenstva već u trećem mjesecu kada je sve prekinuto, bio najmanje peti, pa nema pravo ulaska u viši rang, onda je problem i što puno klubova nema najmanje 40 registriranih igrača u mlađim kategorijama. To isto piše u propozicijama.

Po Ušiću sve bi trebalo ostati isto.

- Prvenstveno ne mijenjati uvjete i kriterije za nastup u Prvoj ŽNL. Svi su klubovi, kada su prošle godine krenuli u natjecanje, znali koje su propozicije na snazi i bez obzira na stanje na ljestvici da neće moći ući u viši rang. E sad, kada prvenstvo nije odigrano do kraja, sada se mijenjaju propozicije i tim se klubovima omogućuje da napreduju iako do nekoliko mjeseci prije nisu mogli. To nije pošteno. Neka kriteriji za ulazak u viši rang ostanu isti i sigurno će se popuniti Prva ŽNL i bez promjena u širini igrališta. Da se razumijemo, ja jesam da se širina smanji, ali ne zbog ulaska u viši rang, već zbog sigurnosti igrača. U Rapcu treba i tri metra suziti teren jer sam bio svjedok da je naš junior tamo prije dvije godine slomio ruku kod kanala. Po meni, najpoštenije bi bilo da se ulazak u viši rang omogući onim klubovima koji imaju uvjete koji su bili propisani na početku prvenstva, bez obzira na kojoj su poziciji na prvenstvenoj ljestvici. Primjerice, Višnjan je na osmoj su poziciji s tri boda od petog mjesta, a do kraja bi se još bilo igralo 12 kola. Zašto njima uskratiti pravo, a nekim drugima popuštati u uvjetima, zapitao se Išić. 

Najavljuje i tužbe

- Ako se dogodi da ne udovolje našem zahtjevu da uđemo u viši rang s trenutnim dimenzijama terena, s U-14 i U-18 kategorijama te svim ostalim kriterijima koji su sada na snazi, a da se dogodi popuštanje u službi nekih klubova, onda je i to moguće. Pa ispred nas je Istra-Pula, koje je ove sezone igrala Drugu ŽNL iako nemaju dimenzije igrališta onako kako se to navodi u propozicijama. Svi govore o Istri kada je igrala u Prvoj ŽNL, ali oni nemaju pravo igrati niti u Drugoj ŽNL, ali to nitko ne spominje. Kako je to moguće? Gdje su sada razne komisije i svi oni koji im to dozvoljavaju?

Dotaknuo se Išić i Četvrte lige NS Rijeka.

- Pa sam sastav Četvrte lige odaje da su u Primorsko goranskoj županiji uvjeti puno blaži što se vidi po puno većem broju klubova koji nastupaju u višem rangu. Znatno im je lakše doći do Četvrte lige nego nama.

Njegov prvenstveni cilj je napraviti iskorak s klubom.

- Naglasit ću da ne želim diskreditirati bilo koji klub, moje kolege, odnosno rad volontera po tim klubovima. Svi se borimo i mučimo kako znamo i nije lako. No, ne prihvaćam da su neki protežirani i da se donose odluke samo kako pojedincima, u određenom trenutku, odgovara. To nije sportski prema svim ostalima. Sljedeće godine slavimo 45 godina od osnutka kluba i želim da se to poklopi s promocijom u viši rang. Nismo klub bolesnih ambicija, ali želimo napredovati taj jedan rang kako bi dobili i više novaca od Sportske zajednice Općine Ližnjan. Svjesni smo da je NK Ližnjan ispred nas, i neka je, neka oni budu nosioci nogometa u Općini, nije mi niti malo žao. Ipak, neke bi stvari trebalo ravnomjernije raspodijeliti. S povećanjem budžeta do sto tisuća kuna , sada kada je Općina Ližnjan na sebe preuzela knjigovodstvo te račune za struju i vodu, zadovoljile bi se potrebe naše udruge i ne bi se osjećali kao što je to sada, da smo zakinuti u odnosu na ostale subjekte koji se financiraju općinskim sredstvima. Pa zar je normalno da godišnje imamo 85 tisuća kuna i da s tim sredstvima održavamo teren, plaćamo struju, vodu, mijenjamo prozore... Cilj je i da konačno riješimo imovinsko pravne odnose. Igralište je građeno samodoprinosom mještana, Općina Ližnjan je u 23 godine u njega uložila, maksimalno, 100 tisuća kuna. Moram naglasiti, zadnjih godina najviše, tako da očekujem da se u skoro vrijeme i to riješi. 

Zanesenjak ili budala?

Unatoč kritici zadovoljan je kako se Općina ophodi prema njima.

- Dečki su mladi, trude se, rade, shvaćaju i svaka im čast na svemu što čine. Marko Ravnić i Saša Škrinjar bit će upisani zlatnim slovima u povijest kluba jer je za njihovo vođenje Općine na igralište došla električna energija. Nažalost, kašnjenjem upravo struje, uništena je trava i izgubili smo sponzora koji bi napravio automatsko zalijevanje terena, konstatirao je Ušić.

Isti odgovor ne može ponoviti kada se govori o NSŽI-ju.

- Nemam osjećaj da je Savez servis klubovima kako bi to bilo normalno, već upravo suprotno. Isto tako, predsjednik bi morao preuzeti odgovornost vođenja Saveza. Kada se samo sjetim Antona Peruška, koji je bio neprikosnoveni čelni čovjek NSŽI-ja i proći će još jako dugo dok opet ne dobijemo takvu veličinu i autoritet. Možda je to Darko Raić Sudar, vidjet ćemo. No, još nije. Po većini sportskih djelatnika koji pohode kancelarije na Marsovom Polju, tajnik vodi Savez, tajnik dolazi na Plenume i vodi glavnu riječ, ponekad je i jedini tamo, tajnik je i na Izvršnom odboru, tajnik je sve, a to nije dobro. Neću reći da smatram da smo u Muntiću nekom "trn u oku" ali neke stvari su očite još iz vremena kada su neki ljudi bili delegati na nogometnim utakmicama, naveo je Išić te za kraj postavio pitanje samom sebi. - Da li sam ja s 1.080 sati ovosezonskog volontiranja, na i oko igrališta, u Muntiću i nemogućnosti naplate trenerskog rada na klupi seniora, samo sportski zanesenjak ili budala?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater