JUDO

Dean Ilić, trener Istarskog borca i izbornik svih hrvatskih muških reprezentacija: AKO DRUŽETA POVEŽE DVIJE-TRI POBJEDE, SVE ĆE MU SE OTVORITI

| Autor: Ivica CEROVAC
U GLAVI JE DOBAR - Dominik Družeta (Hina)

Zbog pauze nakon operacije izgubio je ranking, a ždrijeb je nemilosrdan i kako više na turnirima na kojima nastupa nije nositelj, u prvom ili drugom kolu za protivnika dobiva judaša vrijednog svjetske medalje, rekao je Ilić

Ponajbolji hrvatski judaš Dominik Družeta još uvijek kroči mukotrpnim putem koji bi ga trebao vratiti na nivo na kojem je nekad bio. Član Istarskog borca je krajem travnja prošle godine ozlijedio križne ligamente na Europskom prvenstvu, što je dovelo do zahtjevne operacije koljena i okončanja sezone. Uslijedila je naporna rehabilitacija i kad je sredinom veljače Družeta stigao do naslova prvaka Hrvatske, a dva tjedna kasnije do zlatnog odličja na European Openu u Varšavi, sve je ukazivalo na to da neće trebati proći puno vremena da opet postane "pravi". Međutim, natjecanja koja su uslijedila pokazala su da je pred 23-godišnjim Puljaninom još rada želi li opet stati rame uz rame s najboljim svjetskim judašima.

- Konkurencija u Varšavi bila je jedan rang ispod one najbolje i na tom je turniru Družeta pokazao da je u dobroj formi, ali sve što je uslijedilo nakon toga potvrdilo nam je da mu u borbama s vrhunskim borcima još uvijek fali sigurnosti. Naredao je nekoliko poraza koji su ga "potopili", sve je lošije izgledao tijekom borbi i stoga smo odlučili na jedno vrijeme stati s natjecanjima, rekao je Dean Ilić, trener Istarskog borca i izbornik svih hrvatskih muških reprezentacija. - Odradili smo dobre pripreme tijekom kojih se Družeti vratilo samopouzdanje te sad i on osjeća da je u stanju suprotstaviti se najboljima, no problem je što je u njegovoj kategoriji konkurencija "stravična", a on je zbog pauze nakon operacije izgubio ranking. Sve što mu treba je da poveže dvije-tri pobjede i onda će mu se otvoriti, uvjeren sam u to, ali ždrijeb je nemilosrdan i kako više na turnirima na kojima nastupa nije nositelj, u prvom ili drugom kolu za protivnika dobiva judaša vrijednog svjetske medalje.

Po povratku na tatami nakon pauze i odrađenih priprema, Družeta je odradio dva natjecanja. Na Europskim igrama u Minsku poražen je na otvaranju od Talijana Christiana Parlatija, dok ga je na Grand Prixu u Montrealu u osmini finala zaustavio Rus Aslan Lapinagov.

- Poraz u prvom ili drugom kolu te rano ispadanje s turnira ne znači da je borac loš, nego samo potvrđuje činjenicu da se nalazimo u periodu kad se skupljaju bodovi za Olimpijske igre te svi najbolji odlaze svugdje, nije dvojio Ilić. - U obje te borbe koje je izgubio, Družeta je bio bolji od svojih protivnika. Forma je definitivno tu, ali fali mu još malo mirnoće te vjere u svoje sposobnosti i svoja bacanja. Malo je neodlučan u situaciji kad može baciti svog protivnika i to je detalj u pristupu borbi koji mora popraviti. S druge strane, činjenica koja me veseli je da sada i nakon poraza ostaje miran. Proljetos bi nakon izgubljene borbe tjedan dana bio van svega, dok sada to definitivno nije slučaj i to potvrđuje kako je svjestan da kvalitetno radi te da se nalazi na dobrom putu.

Koliko je taj put dobar moći ćemo provjeriti na Grand Prixu u Zagrebu koji će se održati od 26. do 28. srpnja i bit će svojevrsni uvod u glavni događaj sezone, Svjetsko prvenstvo u Tokiju krajem kolovoza. Dobar rezultat na jednom ili na oba ova natjecanja, puno bi značio Družeti u lovu na olimpijsku normu.

- Iskreno, ja bih u ovom trenutku želio da Družeta uopće ne razmišlja o skupljanju bodova za Olimpijske igre, jer tako samom sebi ne bi stvarao pritisak zbog kojeg ne bi bio opušten niti bi radio optimalno. U ovom trenutku možda zaostaje za konkurencijom, ali tri dobra plasmana sve to mogu promijeniti i osigurati mu normu, a vremena ima dovoljno. Stoga je skupljanje bodova u ovom trenutku sporedno, dok je puno bitnije da nastavi dobro raditi na natjecanjima, pa će i norma sama doći. U glavi je dobar, a to je najvažnije, zaključio je Ilić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater