LAUSANNE

Boks: IBA dopustila nastupe ruskim i bjeloruskim predstavnicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna boksačka udruga (IBA) odlučila je u srijedu dopustiti nastupe ruskim i bjeloruskim predstavnicima na svim natjecanjima pod njenom ingerencijom, a odluka je stupila na snagu već sa današnjim danom.

Upravni odbor krovne organizacije za amaterski boks glasalo je za ukidanje prijašnje odluke kojom je ruskim i bjeloruskim reprezentativcima bio zabranjen nastup na međunarodnim natjecanjima, zbog ruske invazije u Ukrajini.

"IBA čvrsto vjeruje da politika ne bi smjela imati utjecaja na sport. Uz to, svi bi sportaši trebali imati jednake uvjete", stoji u priopćenju Međunarodne boksačke udruge čiji su čelnici odlučili i da će ruski i bjeloruski predstavnici moći nastupati pod svojim nacionalnim obilježjima te da će im u slučaju osvajanja zlatnih odličja čast biti ukazana i izvođenjem državne himne.

Na čelu IBA-e je Rus Umar Kremljov, a on je nedavno pozvao na povratak sportaša iz Rusije i Bjelorusije na sva međunarodna natjecanja.

IBA je trenutačno pod suspenzijom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zbog niza problema u amaterskom boksu, od skandaloznih odluka boksačkih sudaca do vođenja tog sporta i načina na koji se financira.

MOO je tijekom prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju preuzeo vođenje boksačkih natjecanja, a boks nije uključen na inicijalnu listu sportova koji će biti u programu na OI 2028. u Los Angelesu.

Pretpostavlja se da bi današnja odluka mogla samo proširiti već postojeći jaz između ove boksačke organizacije i MOO-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater