VESLANJE

Laura Lalić: Ludim finišem izborile smo plasman u A finale

| Autor: Roberto Car
Donata Elez i Laura Lalić s trenerom

Donata Elez i Laura Lalić s trenerom


Veslačica pulske Istre Laura Lalić prošle je i ove sezone odradila sjajne nastupe u dresu juniorske hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima. Prvo je prošle godine osvojila brončanu medalju na Balkanijadi u Bukureštu, da bi početkom ovog mjeseca izborila nastup u A finalu na Europskom prvenstvu u poljskoj Kruszwici. Ne samo da je Lalić u dvojcu na pariće s Donatom Elez iz osječkog Iktusa odradila odličan nastup na europskoj smotri, već su njih dvije izborile i nastup na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Kanadi.

- Dojmovi iz Poljske su prekrasni. Sve je bilo super - rekla je pulska veslačica, ujedno i učenica trećeg razreda Gimnazije. - Imale smo tri trke na EP-u, kvalifikacije, polufinale i finale A. Došle smo na start kvalifikacija, odradile trku najbolje što smo mogle i na kraju se ispostavilo da smo bile najbolja hrvatska posada na ovom prvenstvu. Potom su krenule pripreme za drugu trku, polufinalnu. Krenulo je taktiziranje jer smo za plasman u A finale trebale izboriti jedno od prva tri mjesta. Međutim, u našoj su polufinalnoj skupini bile i cure iz Slovenije koje su nas nedavno pobijedile na Croatia openu za osam sekundi. Stoga smo već računale da ćemo sigurno veslati u B finalu.

Umjesto toga, u polufinalu su odveslale utrku snova.

- Kad smo došle do zadnjih 300 metara ja sam se okrenula da pogledam gdje su Slovenke i vidjela sam da zaostajemo samo duljinu čamca i ja sam tada finiširala kao nikad u životu - nastavila je Lalić, koja je bila štroker u dublu. - Tu sam digla ritam na 42, stigle smo Slovenke i na kraju pobijedile za sekundu i pol. Izborile smo treće mjesto i plasman u A finale. Donata me u tom ludom finišu uspjela pratiti, ali kad smo završile, rekla je "ti nisi normalna". Svi su ostali "paf". Bile su mi suze u očima jer smo izborile A finale. Čudo. Bile smo jedina hrvatska posada u A finalu na prvenstvu i to u dvojcu na pariće koji je elitna disciplina, a bilo je 13 posada. Jaka konkurencija, bile su Grkinje koje su svjetske prvakinje, Rumunjke koje su uvijek jake jer imaju kampove i Slovenke koje smo sredile. Došao je i izbornik, čestitao nam. Tu su se već počele raditi računice da bi mi možda mogle osvojiti medalju.

Onda je došlo finale, najbržih šest juniorskih ženskih dvojaca na pariće Europe.

- Došao je trener Ižaković iz Osijeka koji najbolje poznaje situaciju i rekao nam da ćemo biti pete ili šeste, neovisno o trci. I dodao neka se samo borimo do kraja jer mi smo svoje napravile već samim plasmanom u A finale. I tako, došle smo na start finala, dobro startale, dobro ušle u trku i izborile se za peto mjesto do 150 metara prije cilja. Potom smo zbog umora i vjetra, jer nas je odnijelo, otišle u bove. Ja sam tri puta lupila bovu s lijevim veslom, tu mi se veslo okrenulo i nisam više mogla nastaviti veslati te sam stala od šoka. Nismo više znala što napraviti jer je i Donata isto stala. Ipak, nismo željele upisati DNF, odnosno da ne odradimo utrku do kraja i kako smo se okretale na stazi, tako nam je pramac, odnosno ona "loptica" na pramcu prošla ciljem te smo ipak završile utrku, šeste. Bio je taj šok na kraju, ali imale smo i čamac koji je skretao. Rekle smo treneru još u Zagrebu da nam čamac malo skreće, ali on je rekao da je to vjerojatno do lopoča jer ih je Jarun pun. Na kraju je čamac stvarno skretao jer sam i na treninzima prije utrka primijetila da čamac ide lijevo-desno. Odnosno, više je vukao u lijevu stranu, taman na one bove koje smo pokupili.

Bez obzira na te probleme u završici finalne utrke, ukupno šesto mjesto u Europi i sjajan nastup u polufinalu ostaju za pamćenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter