zahtjevna ruta

Održana treća po redu regata "Tko prije na Unije". Puljani pomeli konkurenciju

| Autor: Glas Istre
(Foto: Tko prije na Unije)

(Foto: Tko prije na Unije)


Ovu subotu 25 jedriličara iz Hrvatske i Slovenije startali su iz Pule u utrci "Tko prije na Unije" koju su zajednički organizirali  JK Delfin iz Pule i otok Unije.

(Foto: Tko prije na Unije)(Foto: Tko prije na Unije)

Ova se regata boduje za Argonaut kup, istarsku ligu krstaša, a ruta od 20 nautičkih metara od Fratarskog otoka do Unija bila je zahtjevna zbog nedostatka vjetra. 

Vremenski limit za utrku koja je počela u devet sati ujutro, bio je sedam sati nevečer, no već je u 14.48 prvi brod "Nevera 3vm / Solaris 36" sa skiperom Marinom Viškovićem iz Pule i posadom ušao u cilj na Unijama čime je stekao titulu ukupno najbržeg broda regate. Druga je u cilj ušla posada  "Elan.ka /", a  treća "Ex Revolution (Evolution 10)", obje iz Slovenije.

(Foto: Tko prije na Unije)(Foto: Tko prije na Unije)

Mateo Višković, bowman pobjedničkog broda "Nevera" objasnio je kako su za pobjedu na ovoj regati morali proći skoro dupli put od ostatka flote. 
- Naime nakon okreta Porera zaostajali smo za vodećim 30-45min, te smo znali ako budemo vozili najkraći put kao i ostali da ga nećemo uloviti. Tada smo odlučili riskirati sve i “voziti na brzinu” umjesto da idemo direktno prema Galijoli vozili smo posred Kvarnera daleko iza Marlere. Brzina nam nije padala ispod 7-8 čvorova dok je ostatak flote zahvatila bonaca oko Galijole te su se borili za koji čvor. Rizik se isplatio, a vjetar kao da se nama prilagođavao i bez ijednog okreta još od Porera napravili smo jedan veliki "U" po Kvarneru. Prvi smo okrenuli Galijolu te završili regatu na Unijama s 20tak minuta prednosti, pojašnjava Višković pobjedničku ekspediciju.

Najbrži po međunarodnom ORC bio je "IKIGAI/B. Match Race" dvojac Sanja Vale Čupić i Bernard Čupić iz Pule.
- Naš brod ima 20 godina i ne može se performansama mjeriti sa karbonskim i lakšim brodovima, ali uz set jedara koje imamo jako ljepo jedri na vjetru od 10-15 čvorova. U ovom slučaju falilo nam je malo vjetra da nas pokrene brže,  izjavila ie Sanja Vale Čupić skiperica broda "IKIGAI". 

(Foto: Tko prije na Unije)(Foto: Tko prije na Unije)



U Cruising Grupi najbrži ie bio "Hvar 5/Y99" i Lučano Sošić s posadom iz Fažane. 
- Uz pravi vjetar svakome je lako  doći do cilja, a iskustvo se prepoznaje u teškim uvjetima. Tako je i naša posada uz veliki napor i strpljenje savladala izazov velike bonace i došla do cilja,  rekao je Lučano Sošić.
- Nakon "Full Moon" i "Brioni regate" koje su organizacijski bile zahtjevne, ovo je i za nas  odmor za dušu jer ju pored organizacije i vozimo. Ako odrađujemo samo sportski dio onda je to jednostavno. Posebnost regate "Tko prije na Unije" je što se regata vozi s otoka na otok. Otok Veruda u Puli je nekada bio ulazna točka u Pulu i zapadnu obalu Istre, a Unije nekako ulaz na Kvarner.  Unije su blizu, ali opet imaju taj poseban duh slobode i divljine zbog čega se čini da si otišao negdje jako daleko,  dodaju iz organizacije. 
U Puli u suorganizacjl JK Delfin i SRD Tivoli Mandrač 22.6. jedri se tradicionalni "Tivoli Mandrač kup" koji se vozi sa startom i ciljem u pulskoj luci, a ovo je popis regata krstaša koje se boduju za "Argonaut kup":  25.05. Regata LA MULA DE PARENZO - porečki akvatorij, 22.06. - Regata 11. TIVOLI MANDRAČ KUP - regata u pulskoj luci, 6.07. - Regata 8. LIŽNJANKA - ruta Pula, Ližnjan - manifestacija Ribarska noć Ližnjana u organizaciji Općine Ližnjan, 22.7.2024. - Regata 14. BARBANSKA RIVIJERA - Ruta Raški zaljev, 20.-22.9.2024.,  Regata 3. Istra pod jedrima - Tjedan BE ACTIVE i obilježavanje Dana Istarske županije, 28.9.2024.,  Regata 20. MARINOVIĆ - Ruta Pomer, Albanež, 15.-17.11.2024. Regata ARENA KUP - zatvaranje lige krstaša Istre, Argonaut kup 2024. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter