golf

Amerikanac Schauffele osvojio PGA prvenstvo

| Autor: Hina
Xander Schauffele (Reuters)

Xander Schauffele (Reuters)


Američki 30-godišnji golfaš Xander Schauffele osvojio je 106. izdanje PGA prvenstva, drugog od četiri najznačajnija turnira u profesionalnom golfu, tzv. 'majora', koji održan na igralištu Valhalla u Louisvilleu

Aktualnom olimpijskom pobjedniku je to prvi 'major' naslov, a ukupno 13. profesionalni trofej u karijeri.

Schauffeleu je posljednjeg od četiri dana natjecanja za 18 rupa trebalo 66 udaraca te je turnir završio s ukupno 263 udarca, 21 ispod 'para', odnosno ispod norme za 72 rupe na ovom igralištu, što je najbolji rezultat u povijesti na 'major' turnirima.

Dosadašnji rekord je bio 20 ispod 'para', što je rezultat koji su ostvarili četvorica golfaša, a posljednji kojemu je to uspjelo bio je Australac Cameron Smith na putu prema osvajanju britanskog Opena 2022.

U uzbudljivoj završnici drugo mjesto je osvojio Bryson DeChambeau, pobjednik US Opena 2020., koji je imao samo jedan udarac više od pobjednika, a trećeplasirani Norvežanin Victor Hovland je turnir završio sa 266 udaraca.

Schauffeleu je pobjeda donijela novčanu nagradu od 3,33 milijuna američkih dolara (nešto više od tri milijuna eura) iz fonda od 18,5 milijuna USD za cijeli turnir. Drugoplasirani DeChambeau je zaradio nešto manje od dva milijuna dolara (1,84 milijuna eura).

Ovo je Schauffeleu bila prva pobjeda od škotskog Opena 2022.

"Kad sam pogodio zadnji udarac, obuzele su me emocije. Od moje zdanje pobjede je prošlo dosta vremena. Rekao sam si da je to moja prilika i da ju iskoristim", izjavio je pobjednik.

Prvi igrač svijeta, Amerikanac Scottie Scheffler, koji je uoči drugog dana natjecanja bio uhićen zbog prometnog prekršaja i sukoba s djelatnikom policije, natecanje je zaključio sa 271 udarcem i na diobi 13. mjesta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter