croatia open u puli

Sedam hrvatskih rekorda na Otvorenom paraatletskom prvenstvu Hrvatske

| Autor: Hina
U ženskoj konkurenciji najvrjedniji hrvatski rezultat ostvarila je vlasnica paraolimpijskog zlata i dvije bronce Mikela Ristoski (Snimio Peter Cziborra)

U ženskoj konkurenciji najvrjedniji hrvatski rezultat ostvarila je vlasnica paraolimpijskog zlata i dvije bronce Mikela Ristoski (Snimio Peter Cziborra)


Na stadionu SRC Veruda - Uljanik u Puli održano je 27. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u paraatletici - Croatia Open na kojem je sudjelovalo 112 natjecatelja iz 14 zemalja, među kojima i 17 hrvatskih klubova, a postavljeno je sedam hrvatskih rekorda.

Prvenstvo Hrvatske te miting Croatia Open održani su petu godinu uzastopno u Puli, a postignuti rezultati hrvatskih paraatletičara bodovali su se i za poredak u Hrvatskoj paraatletskoj ligi 2024.

Sam termin natjecanja omogućio je natjecateljima posljednju priliku za postizanje kriterija za nastup na Svjetskom prvenstvu u paraatletici, koje će biti održano u svibnju ove godine u japanskom Kobeu. Osim toga, postignuti rezultati na ovom natjecanju ulaze u obračun formule za dodjelu kvalifikacijskih kvota za Paraolimpijske igre Pariz 2024.

Tijekom dva dana natjecanja postavljeno je sedam državnih rekorda. Ani Jelenić (PAK Uspon) postavila je državni rekord u utrci na 100m u kategoriji T71 sa 44.06 te u bacanju kugle sa 4.95m, Biljana Balde (AK Spektar) u bacanju kugle F64 s 5.94m, Melita Galetić (PAK Karlovac) u bacanju koplja F34 s 11.02m, Marko Radovanac (PAK Odisej Kutina) u utrci na 200m T46 s 26.39 i u skoku u dalj s 5.30m te Antonio Franko (PAK Srce) u utrci na 1500m T44 sa 4:47.39.

Osvajač bronce s paraolimpijskih igara u Tokiju, Deni Černi (PAK OTOS-Grubišno Polje) ostao je nadomak državnog rekorda u bacanju kugle F33 sa 11.46m (966 bodova) što je ujedno i najuspješniji muški rezultat prema bodovnim tablicama.

U ženskoj konkurenciji najvrjedniji hrvatski rezultat ostvarila je vlasnica paraolimpijskog zlata i dvije bronce Mikela Ristoski (AKOSI Medulin) koja je pobijedila u skoku u dalj T11, 20, 47 sa skokom 5.56m (959 bodova).

"Na natjecanju je postavljeno nekoliko odličnih rezultata kojima su naši paraatletičari najavili uspješnu sezonu. Ristoski je sa skokom 5.56 imala najbolje otvaranje sezone ikada, dok je Černi bio vrlo blizu osobnog i državnog rekorda. Spomenimo i rezultat Ivane Purkić koja je u kategoriji F38 bacila disk 30.12 metara što je rezultat bolji od norme na osnovu koje će se obračunavati kvote za paraolimpijske igre u Parizu," kazao je izbornik Damjan Sedić.

Spomenimo i kako su najuspješnije rezultate natjecanja ostvarili dvostruki paraolimpijski pobjednik Srbin Željko Dimitrijević u bacanju čunja F51 sa 34.43m (1036 bodova) i svjetska rekorderka u bacanju diska i kugle u kategoriji F41, šesterostruka paraolimpijska pobjednica i peterostruka svjetska prvakinja Tunižanka Raoua Tlili u bacanju diska F41 s 33.78m (1012 bodova).

U sklopu PH-a dodijeljena su i priznanja najuspješnijima u 2023. godini. Najuspješniji atletičar je Deni Černi (PAK OTOS-Grubišno Polje), a najuspješnija atletičarka Mikela Ristoski (AKOSI Medulin). Nagrade im je uručio proslavljeni hrvatski bacač kugle, paraolimpijac Darko Kralj. Trener godine 2023. je Boris Kljaić (PAK OTOS-Grubišno Polje), trener Denija Černija, kojem je priznanje uručio izbornik hrvatske paraatletske reprezentacije Damjan Sedić.

Najuspješniji klub u 2023. godini je Spektar atletski klub za osobe s invaliditetom iz Pule, ujedno i lokalni priređivač Otvorenog prvenstva Hrvatske. Priznanje je u ime kluba preuzela dopredsjednica Jelena Vuković, a nagradu je uručio predsjednik Hrvatskog paraatletskog saveza Tomislav Krističević.

Hrvatske paraatletičare uskoro očekuje i nastup na Svjetskom prvenstvu u Japnu.

"Idućeg tjedna stručna komisija Hrvatskog paraatletskog saveza predložit će listu putnika za Svjetsko prvenstvo koje je u drugoj polovici svibnja u Japanu. Prema planu trebalo bi nastupiti osam paraatltičara i dvije paraatletičarke," dodao je Sedić.

Vrhunac sezone su Paraolimpijske igre u Parizu od 28. kolovoza do 8. rujna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater