svjetsko prvenstvo

Hrvatske rukometašice remizirale na startu: Katarina Ježić pogodila bod spasa u drami

| Autor: Igor DUVNJAK
(Foto BILDBYRAN/SIPA USA)

(Foto BILDBYRAN/SIPA USA)


Sinoćnji euro-afrički duel u Scandinavium Areni Hrvatice i Senegalke su počele zonama "6-0", ove prve su se uvjerile u onu da "jedno zlo nikada ne dolazi samo".

Osim što su odmah olako dva puta kapitulirale u obrani, Stella Posavec nije realizirala sedmerac. Hrvatski napad je pak bio djelotvoran "na kapaljku", prvi gol Katarine Ježić stigao je u petoj minuti. Dvije minute kasnije sedmerac nije realizirala Katarina Pavlović u nervoznoj jurnjavi za izjednačenjem u kojoj je bilo i neiskorištenih zicera.

Učinak od samo dva gola u deset minuta nije bio dovoljno težak uteg na vagi za relativno solidnu obranu te su se suparnice, uz ostalo i raznovrsnije u napadu, odvojile na 5:2. Odnos snaga nije se mijenjao ni do sredine poluvremena, kada su Zelene ostale bez Keite, koja je zbog grubog starta zaradila crveni karton u 15. minuti.

U 19. minuti Tina Barišić je svela zaostatak na minimum (7:6), sve dok je Ivica Obrvan tragao za onom pravom sedmorkom. Među vratnice je poslao Luciju Bešen, ali ni ona nije imala odgovore kada je šutirala Camara, koja je bez promašaja do odmora postigla čak šest golova. Kako je Toubissa odlično branila, odmakla je u tom odnosu snaga i trećina utakmice dok su Afrikanke uspješno čuvale već ranije stečeni kapital.

I dalje se nastavilo hrvatsko mučenje sa suparnicama, bez obzira što su one tik pred utakmicu ostale bez Nimbole, najbolje igračice koja nije dobila dozvolu za igranje zbog problema s registracijom. Hrvatska je dugo igrala bez Mičijević kojoj se pružala pomoć, a poslije simboličnog učinka njezinih prijateljica u napadu, Senegal je otišao na odmor s 11:9.

Camara, za koju hrvatska obrana nije imala adekvatnu čuvaricu, i u drugom dijelu nastavila je pucački trening, a hrvatski je napad nastavio lutanje bez kompasa dok su minute brzo odmicale. Približavanjem kraja druge trećine utakmice Dejana Milosavljević i Katarina Ježić su uspjele smanjiti zaostatak na minimum budeći nade u željeni preokret. U ovom slučaju su se ugasile brzo kao vatra od slame, razigrane Afrikanke ubrzo su opet preuzele kontrolu igre i rezultata, toliko da su u 44. minuti izborile najveću razliku (17:13).

Tračak optimizma

Obrvan je novim time-outom pokušao promijeniti tijek događaja, ali hrvatska zona je i dalje bila kulisa od papira, dok je sterilni hrvatski napad do sredine poluvremena samo šest puta našao put do cilja. Afrička reprezentacija nastavila je demonstrirati sve veću nadmoć, imala je 20:16 u 49. minuti.

U posljednjih devet minuta razmak je i dalje bio tri velika koraka, da bi raspucana Tina Barišić smanjivši na 20:18 vratila tračke optimizma, ali i ona je ostala bez pokrića dok se kraj bližio vrtoglavo brzo. Milosavljević je ipak pet minuta do kraja svela zaostatak na minimum, Bešen je upisala obranu, da bi Katarina Pavlović u 57. minuti donijela tako dugo čekano izjednačenje (21:21).

Hrvatska u nedjelju igra s Kinom (15.30 sati), a idućeg utorka je očekuje susret sa Šveđankama (20.30 sati).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter