Europsko prvenstvo u kitesurfingu

Martin Dolenc šesti kajtaš Europe

| Autor: Goran Rojnić
(Foto thehague2023.sailing.org)

(Foto thehague2023.sailing.org)


Pomerac Martin Dolenc, koji se već zlatnim slovima upisao u povijest istarskog sporta kao prvi hrvatski kajtaš koji se plasirao na Olimpijske igre, s obzirom da će ovaj sport prvi put biti uvršten na najveće svjetske sportske igre u Parizu 2024. godine, na Europskom prvenstvu u kitesurfingu održanom u engleskom Portsmouthu osvojio je šesto mjesto. Dolenc je nakon kvalifikacija, koje je završio na petoj poziciji a samo prva dva najbolja su ulazila direktno u finale, u polufinale ušao zajedno s preostalom četvoricom najboljih iz kvalifikacije. Kako je u njegovoj polufinalnoj skupini Nijemac Jannis Maus bio u kvalifikacijama plasiran na četvrtu poziciju dobio je jednu "pobjedu" prednosti nad Dolencom što je značilo da mu je u polufinalu dovoljna jedna pobjeda za finale. Iako je Dolenc i u polufinalu sjajno "surfao" te je u prve dvije vožnje ostvario dva druga mjesta, njemački konkurent u drugom je plovu ostvario pobjedu i automatski izborio finalno nadmetanje, ostavivši Dolenca bez finalnog nadmetanja četiri najbolja kajtaša Starog kontinenta.

Europski naslov osvojio je Talijan Riccardo Pianosi, koji je zahvaljujući najboljem "surfanju" u kvalifikacijama direktno izborio finale, u koje je startao s dvije "zvjezdice" te je već u drom plovu pobjedom potvrdio naslov. Francuz Maxime Nocher uspio se iz polufinala probiti do srebrne medalje pobjedom u prvom plovu, dok je brončana medalja pripala drugom talijanskom kajtašu, Lorenzu Boschettiju, koji nije uspio obraniti drugo najbolje mjesto iz kvalifikacija.

Iako se nije probio do završne borbe za medalje, Dolenc je šestim mjestom u Europi ostvari sjajan uspjeh s obzirom da se na prvenstvu Starog kontinenta natjecalo čak 71 predstavnik svoje zemlje u kitesurfingu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater