Klub Arktos

Lički snagatori nastavljaju utirati put prema svjetskom panteonu u obaranju ruku

| Autor: Marin Smolčić
(Foto Arktos)

(Foto Arktos)


Bacanje kamena s ramena, vučenje kuke, obaranje ruku i potezanje konopa drevne su ličke i hrvatske discipline u kojima se manifestirala snaga. Ogledalo se to gotovo svakodnevno, a posebno na svečanostima, sajmovima i okupljanjima većeg broja sudionika. Ove su vještine nekome pomalo trivijalne, ali svi koji se njima bave reći će vam upravo suprotno.

Medijski je "prošlo ispod radara" da je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u obaranju ruke u Kazahstanu mladi Gospićanin Rino Mašić potvrdio status sportske zvijezde na ponos Hrvatske i osvojio titulu svjetskog prvaka u obaranju lijevom rukom. Mašić, koji ima samo 19 godina, osvojio je zlatnu i brončanu medalju u kategoriji do 110 kilograma u rujnu ove godine. Rino je pritom osvojio broncu za desnu ruku. Ova dva velika uspjeha dolaze nakon što je već postao dvostruki seniorski prvak Europe na isti način.

Rino uskoro putuje na Judgement Day 2023 u Budimpeštu sa svojim matičnim klubom kao potpora i trener. Ovaj put ne nastupa jer se sprema za natjecanje u Saudijskoj Arabiji na "World combat Games" koje se održavaju sredinom listopada ove godine u Rijadu.

(Foto Arktos)(Foto Arktos)

Klub za obaranje ruke Arktos iz Gospića nastavit će svoj pobjednički put prema međunarodnoj slavi sudjelovanjem na internacionalnom turniru Judgement Day 2023 u Budimpešti od 22. do 24. rujna. Ovo tradicionalno natjecanje u Mađarskoj predstavlja izazov za obarače ruke iz cijelog svijeta, a Arktos će biti ponosni predstavnik Gospića na ovom prestižnom natjecanju.

Na turniru u Budimpešti klub Arktos će predstavljati Andrija Šimić, Sebastijan Mašić, Marko Sudar, Jakov Lukač i Dorian Domijan, uz trenera Rina Mašića koji će svakako i dalje biti u središtu pozornosti nakon svojih nedavno ostvarenih uspjeha. Andrija Šimić je višestruki prvak Hrvatske u obaranju ruke i dvostruki Viceprvak Europe te Rinov mentor od samog početka njegovog treniranja. Vraća se nakon jednogodišnjeg izbivanja od natjecanja zbog ozljeda, ovo će mu biti u jednu ruku provjera forme za nadolazeća natjecanja. Andrija će nastupiti u kategoriji senior do 105 kg, a natjecat će se s lijevom i desnom rukom.

Sebastijan Mašić, Rinov otac, pokušat će obraniti prošlogodišnje zlato osvojeno na istom turniru na desnu ruku u kategoriji veterani +40 godina + 90 kg, a natjecat će se i s lijevom rukom.

(Foto Arktos)(Foto Arktos)

Marko Sudar, nastupa za klub zadnje tri godine, a pri svakom nastupu je sve bolji. Na državnim prvenstvima natjecao se u kategoriji senior do 85kg i uvijek je bio među prvih 5 najboljih natjecatelja. Marko će nastupiti u kategoriji senior do 85kg, a natjecat će se s lijevom i desnom rukom.

Jakov Lukač, jedan je od naših najmlađih obarača, koji se klubu pridružio prije godinu dana, sa svega šesnaest godina. Jakov će nastupiti u kategoriji junior do 90 kg, a natjecat će se s lijevom i desnom rukom.

Dorian Domijan je naš prvi natjecatelj s invaliditetom u ovom sportu koji se pridružio klubu prije pola godine. Na internacionalnom turniru u Zagrebu "ZG Strong" osvojio je drugo mjesto u svojoj kategoriji do 75 kg sjedeći stil na lijevu i desnu ruku s čime je postao kategorizirani sportaš kluba. Dorian će nastupiti u kategoriji osoba s invaliditetom, sjedeći stil do 75 kila, a natjecat će se s lijevom i desnom rukom.

Gospićki klub Arktos s nestrpljenjem i samopouzdanjem očekuje ovu priliku da se natječe protiv najboljih u svijetu u obaranju ruku. Svjetski prvak Rino Mašić prepoznatljivo je ime koje će se sigurno pamtiti u svijetu obaranja ruke. Zasigurno će sa svojim klupskim prijateljima nastaviti srušiti rekorde i osvojiti medalje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of