potencijalno novi olimpijski sport

FOTOGALERIJA / Arena je danas bila domaćin završnog natjecanja u sportu koji je dosad neviđen u Amfiteatru

| Autor: Ian Tataj


Ovoga je vikenda u Puli odigran posljednji FITEQ-ov ovogodišnji europski turnir, "Teqball Tour Pula", kvalifikacije za koji su održane u Osnovnoj školi Veli Vrh, a finala u pulskoj Areni. Pula je postala sjedištem "kreme" Teqballa, s preko 140 sudionika iz 20 zemalja, a ujedno i svih čelnih ljudi međunarodnih organizacija tog sporta.

Teqball je relativno novi sport, nastao u Mađarskoj 2012. godine, ali relativno brzo raste i širi se. Osoba koja se bavi Teqballom, zove se "tekker", a igra se u parovima, na stolu poput onog za stolni tenis, samo zakrivljene površine. Pravila su slična; mora se servirati, prebaciti mreža, i poslati loptu odbitkom preko terena protivnika. Igra se setove po do 12 bodova, a pobjednik mora imati 2 seta razlike. Razlika je i u tome što se igra sa nogometnom loptom, a mjesto reketa, udara se i tehnicira sa jednim od 9 djelova tijela (noge, torzo, leđa, glava). Kažemo "tehnicira" jer je sekundarna funkcija sporta upravo vježba za nogometaše. Upravo su nogometni šampioni, klubovi i legende tog sporta ambasadori Teqballa. Ubrajaju se tu Ronaldinho, Messi, Mateo Kovačić, Michael Owen, Pedri Gonzales te klubovi Manchester Uniteda, FC-a Barcelona, i drugi. U kratko vrijeme postojanja, Teqball je privukao interese mnogih te se već stvorilo preko 100 saveza, a među jačima, barem po aktivnosti, ako ne rezultatima, broji se i Hrvatski Teqball savez. Trud je tekkera na svjetskoj razini prepoznat time što će 2024. godine na Olimpijadi u Parizu služiti kao demonstrativni i potencijalni novi olimpijski sport.

Ove se godine u Hrvatskoj odigralo nekoliko prvenstava, u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku, Našicama i Rovinju, a Teqball Tour Pula je posljednji kvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo. Kako doznajemo od Maksa Dimova, glavnog tajnika Hrvatskog Teqball saveza, stvara se i regionalna liga, "Adriatic Teqball Liga", koje smo sunositelji, zajedno sa Crnom Gorom, a druge su uključene zemlje Makedonija, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Kvalifikacije su iznjedrile finaliste - parove koji su se danas natjecali za broncu te glavni događaj, borbe za zlatne medalje u Areni.

Parovi koji su izborili natjecanje za zlato bili su: u ženskim parovima Krisztina Acs i Gabriella Kota iz Mađarske, protiv Kinge Barabasi i Katalin Dako iz Rumunjske. Od muških parova, gledali smo suočavanje Adama Baka i Matyasa Odnoga iz Mađarske protiv sunarodnjaka Balasza Katza i Csabe Banyika, dok su u miješanim parovima, finalisti bili Gabriella Kota i Balasz Katz protiv Krisztine Acs i Csabe Banyika. Za žensku broncu su se borili Lea Vasas i Zsanett Janicsek te Petra Pechy i Nora Viscek, sve iz Mađarske, Nikola Mitro i Bogdan Marojević iz Srbije protiv Adama Blazsovicsa i Martina Csereklyea iz Mađarske u muškim, te Lea Vasas i Adam Bako protiv Zsanett Janicsek i Apora Gyorgydeaka, u miješanim.

Mnogi su se zainteresirani Puljani i turisti sjatili na događaj, koji se mogao besplatno gledati, i sa tribina amfiteatra pratili zbivanja.

U ženskom finalu, Acs i Kota, svladale su Dako i Barabasi rezultatom 2 – 1. U finalu miješanih parova, pobjednici su bili Kota i Katz, sigurnom pobjedom od 2 – 0. Zlato su u muškom finalnom srazu sa dva dobivena seta zaradili Katz i Banyik, pobjedivši oba seta sa 12:6.

Nagrade su uručivali bitni predstavnici Teqball svijeta, uključujući i Zorana te Maksa Dimova, predsjednika, odnosno glavnoga tajnika Hrvatskog Teqball saveza.

-Prije svega, zahvale gradonačelniku na ustupanju Arene, i našem partneru u projektu, Akademiji zdravog življenja, te ATI za tehničku organizaciju, i naravno Fitequ, a posebna zahvala Osnovnoj školi Veli Vrh, koji kada god treba za neki sportski događaj, ustupaju prostor. Oni su prava "sportska" škola u Puli. Jako smo sretni što smo uklopili i školarce i mlade u ovaj event, kao volontere, pa su i oni tako imali priliku pristupiti sportu i družiti se sa super igračima iz cijelog svijeta, kazao je Maks Dimov, glavni tajnik HTS-a, nadodavši kako "Nadam se da će ovo biti velika odskočna daska za Hrvatski Teqball savez, koji ionako napreduje velikom brzinom. U ovom smo trenu privremeni članovi Hrvatskog olimpijskog odbora, a obzirom na rezultate i napredak, nadamo se postati i punopravni članovi odbora. Ovim bih se putem zavhalio i Zlatku Mateši te gospodinu Siniši Krajačiću, glavnom tajniku HOO, na podršci u našem razvoju i putu prema hrvatskoj olimpijskoj obitelji".

Zoran Dimov, predsjednik HTS-a, kazao je pak kako mu je drago da je Grad Pula prepoznao ovaj događaj, i kako je ovo "kolosalni event, u kolosalnom ambijentu, vrhunskim sportašima, i tome je dovoljan dokaz da se ovaj događaj prenosio na Eurosportu i Sportskoj TV".

Dok Teqball Tour Pula može pojačati prestiž sporta, sport, odnosno organizatori događaja, Puli doniraju stolove za Teqball. Tako će osnovne škole Veli Vrh, Veruda i Muntić dobiti po jedan, a jedan je stol namjenjen i NK Uljaniku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum