NEW DELHI

Šah - Grand Prix (ž): Buran početak zbog neočekivanih otkaza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U indijskom gradu New Delhiju počeo je treći FIDE Grand Prix turnir šahistkinja u ciklusu 2022.-23. na kojem sudjeluje samo deset igračica iz pet zemalja. 

U posljednji trenutak svoj nastup otkazale su Ukrajinke Ana i Marija Muzičuk pa su ih zamijenile Gruzijka Nino Batsiašvili i Indijka Rameshbabu Vaishali. No, onda je otkazala i Kazahstanka Zhansaya Abdumalik, pa i Njemica Elisabeth Paehtz pred sam početak prvog kola, tako da je turnir startao sa samo deset igračica.

Prema rejtingu najveće favoritkinje su Indijka Humpy Koneru i Ruskinja Aleksandra Gorjačkina, koje dijele drugo mjesto na svjetskoj ranglisti sa 2576 bodova, te Ruskinja Katerina Lagno, četvrta igračica svijeta s rejtingom od 2560 bodova. Prema zamisli FIDE kroz četiri GP turnira (Nur-Sultan, Muenchen, New Delhi i Bydgoszcz) za dva mjesta na Turniru kandidatkinja bori se ukupno 16 igračica koje će odigrati po tri turnira sa 12 sudionica. Dvije igračice koje osvoje najveći broj GP bodova izborit će plasman na Turnir kandidatkinja.

Nakon prva dva turnira u ukupnom poretku vodi Ruskinja Aleksandra Kostenjuk sa 250 GP bodova, a mogu je prestići samo sunarodnjakinje Katerina Lagno i Aleksandra Gorjačkina te Humpy Koneru, koje će na ovom turniru loviti vizu za Turnir kandidatkinja.

Zbog neočekivanih otkaza i prethodno fiksiranih parova u prvom kolu čak dvije igračice (Kazahstanka Bibisara Assaubajeva i Indijka Rameshbabu Vaishali) bile su slobodne, pa su igrane samo četiri partije. Turnirski odbor morat će reagirati i ponovno odrediti parove, tako da sve igračice stalno budu "zaposlene".

Inače, i u dvije od četiri igrane partije događala su se "čuda". Jiner Zhu potpuno je nadigrala Aleksandru Gorjačkinu i u lako dobivenoj lovačkoj završnici grubo pogriješila i dopustila suparnici da spasi pola boda. Po sličnom scenariju je i Gruzijka Nana Dzagnidze izbjegla poraz protiv svoje sunarodnjakinje Nino Batsiašvili. Katerina Lagno spašavala je remi protiv Poline Šuvalove, a jedino su Indijke Humpy Koneru i Harika Dronavalli remizirale poslije obostrano korektne pozicijske borbe. 

Rezultati 1. kola: Šuvalova-Lagno remi, Koneru-Dronavalli remi, Zhu-Gorjačkina remi, Dzagnidze-Batsiašvili remi, Slobodne su bile Assaubajeva i Vaishali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini