ZAGREB

Predsjednik Zoran Milanović primio plivačicu Dinu Levačić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je u srijedu mladu solinsku daljinsku plivačicu Dinu Levačić i njezine roditelje koji su se vratili s Novog Zelanda, gdje je Dina ostvarila senzacionalan uspjeh preplivavši Cookov prolaz.

Dini Levačić bio je to posljednji kanal koji joj je nedostajao u kolekciji  „Oceanovih sedam“. Time je Dina Levačić postala najmlađa daljinska plivačica svijeta i prva Hrvatica u povijesti koja je završila slavni maraton, na čemu joj je predsjednik Milanović čestitao.

„Oceanovih Sedam“ je izazov u daljinskom plivanju koji se sastoji od preplivavanja sedam prijelaza na otvorenom moru ili sedam plivačkih maratona. Uključuje Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije, La Manche između Velike Britanije i Francuske, Gibraltarska vrata između Španjolske i Afrike, prolaz Tsugaru u Japanu, prolaz Moloka‘i na Havajima, prolaz Catalina u Kaliforniji te Cookov prolaz između Južnog otoka i Sjevernog otoka na Novom Zelandu.

Dina Levačić i njezini roditelji ispričali su predsjedniku Milanoviću svoja iskustva vezana uz pripreme za daljinsko plivanje i samo preplivavanje sedam spomenutih morskih prijelaza te ga informirali o njenim plivačkim planovima koji uključuju i preplivavanje Jadrana od Visa do Splita.

Razgovarali su i o financiranju Dininih plivačkih pothvata, pri čemu su otkrili kako su većinu troškova snosili sami i uz pomoć sponzora koji su pratili Dinu. Dina Levačić trenira plivanje od svoje četvrte godine, natječe se od devete godine i na putu koji nimalo nije jednostavan pomagali su joj rijetki sponzori te mala skupina vjernih prijatelja koji podržavaju njene podvige. Najvjerniji među njima su njeni roditelji, majka Željana i otac Mladen.

Osim Dininih roditelja Željane i Mladena Levačića, na susretu s predsjednikom Milanovićem bio je i obiteljski prijatelj Karlo Matić. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater