u Domu sportova "Mate Parlov"

Sportska zajednica Grada Pule proglasila najbolje sportaše Pule za 2021. godinu

| Autor: Roberto CAR


Elizabeta Crnković, članica Kickboxing kluba Planet sport, i judaš Istarskog borca Dominik Družeta najbolji su sportaši Pule za 2021. godinu. To su priznanje dobili u današnjem izboru održanom u Domu sportova "Mate Parlov", u organizaciji Sportske zajednice Grada Pule i prisustvu pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića.

Nakon dvije pandemijske godine, zbog čega su zadnja dva izbora najboljih sportaša Pule održana u prostorijama organizatora, sad su sportaši, sportski djelatnici i svi zainteresirani mogli opet uživati u međusobnom druženju, a predsjednik Zajednice sportova Milan Sead Soldatić naglasio je kako će se proglašenje najboljih za 2022. godinu održati u ožujku, kao što je to bio običaj prije pandemije. Gradonačelnik Zoričić je, pak, istaknuo kako Zaklada za sport nije izmišljotina i da su sportaši dodatna vrijednost za Pulu.

Bruce Lee kao uzor

Elizabeta Crnković ovo je priznanje zaslužila osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Jesolu, prvog mjesta na Europskom prvenstvu u Karlovcu te drugog mjesta na Svjetskom kupu u Budimpešti.

- Ta 2021. godina ostala mi je u pamćenju zbog korone i u toj je situaciji bilo jako teško i trenirati, a kamoli se natjecati, rekla je Elizabeta Crnković. - Uz sve te poteškoće jako sam zadovoljna što sam bila u samom svjetskom vrhu, u top 3. Planovi na sljedeću godinu? Odmah nakon Nove godine kreću mi natjecanja, državna prvenstva i svjetski kupovi, a nadam se i da ću ponovno nastupiti na svjetskom prvenstvu, ali da ću ovog puta uzeti zlato. U kickboxing sam ušla spontano.

Probala sam puno sportova, od plesa, ritmičke gimnastike, tenisa, ali uvijek sam gledala akcijske filmove u kojima su glumili Bruce Lee i Jackie Chan i govorila "vau, kako oni sve to mogu". I onda me prijatelj odveo na jedan trening i ostala sam.

Najbolji sportaš Dominik Družeta nije mogao doći u Pulu, a budući da je za najbolju momčad Pule u 2021. godini proglašen Judo klub Istarski borac čije boje on brani, trener Dean Ilić imao je dvostrukog razloga za zadovoljstvo.

- Družeta je imao jako uspješan drugi dio godine, nakon neuspješnog pokušaja plasmana na Olimpijske igre u Tokiju, prisjeća se trener Istarskog borca Dean Ilić. - Potom je uzeo malu pauzu i "očistio glavu". Promijenio je način treninga i riješio obaveze, jer je dotad bio razapet između Zagreba i Pule, što je rezultiralo 2. mjestom na Grand slam turniru u Bakuu i time je završio godinu.

Naravno, bio je, po tko zna koji put, prvak Hrvatske. Ova, nažalost nije počela dobro jer je ozlijedio koljeno pa je morao na operaciju, a odmah je operirao i ruku jer je imao ozljedu šake. Sad je u procesu rehabilitacije i vratio se treninzima i očekujem da će za par mjeseci ponovno nastupati.

Ta je 2021. bila uspješna i za sam klub Istarski borac.

- Osvojili smo ligu deveti put zaredom, a ove godine i jubilarni deseti put. Usto smo lani imali i pet državnih prvaka seniorskih što je po meni i veći uspjeh od osvajanja lige, dodao je Ilić.

Najuspješnijom ženskom ekipom proglašene su veslačice Istre Mia Konović i Lara Komparić koje su bile juniorske prvakinje Hrvatske u dvojcu bez kormilara i četvrte u konkurenciji seniorki u istoj disciplini.

Treniranje sa Sinkovićima

Najperspektivnijim sportašem proglašen je Lovre Puh iz Veslačkog kluba Istra.

- Nagrada mi je velika čast i poticaj. Drago mi je da je moj uspjeh iz 2021. vrednovan i nagrađen, a uslijedila je još bolja 2022. godina. Nadam se da će i sljedeća biti uspješna, rekao je Lovre Puh. - Sad veslam za zagrebačku Mladost i nadam se nastupu na univerzijadi. Te 2021. godine bilo je teških trenutaka, a onda mi je trener Orbanić pronašao partnera iz Mladosti s kojim sam napredovao u veslanju. Te sam godine osvojio tri medalje, zlato u četvercu sa kormilarom i srebro u četvercu bez u juniorskoj te broncu u dvojcu bez kormilara u seniorskoj konkurenciji. Nakon toga sam išao a EP i osvojio 11. mjesto u dvojcu bez.

Nakon tih uspjeha uslijedila je ova, još uspješnija godina.

- Bio sam peti na Europskom prvenstvu i 13. na Svjetskom u Vareseu, a usto smo Matej Terlević i ja postali seniorski prvaci Hrvatske u dvojcu, dodao je Puh koji, kao i Terlević, studira u Zagrebu i nastupa za Mladost. Njih su dvojica nedavno imali čast da treniraju u osmercu s braćom Sinković.

Najperspektivnijom sportašicom proglašena je jedriličarka Uljanika Tea Peteh, ujedno i dobitnica nagrade Dražen Petrović za najveću nadu hrvatskog sporta. Osvojila je četvrto mjesto na U17 SP-u, a ujedno je i europska prvakinja u istoj kategoriji. Također, ima prvo mjesto na U-19 prvenstvu Hrvatske i drugo na U-21.

Najboljom sportašicom s invaliditetom proglašena je Jelena Vuković, članica AK Spektar. Ona je osvojila drugo mjesto u u kugli na EP-u u Poljskoj te prva mjesta pojedinačnom PH u Puli i prvo mjesto na ekipnom prvenstvu u disku u Zagrebu.

- To su mi bili najbolji rezultati u zadnjih pet, šest godina i veselim se novim nastupima, među kojima će biti i svjetsko prvenstvo, rekla je Jelena Vuković.

Najboljim sportašem s invaliditetom proglašen je paraolimpijac Davor Komar koji nije mogao osobno preuzeti nagradu jer se nalazi u Brazilu na Svjetskom prvenstvu u paraboćanju. Komar je nagradu zaslužio devetim mjestom na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, dok je na EP-u osvojio peto mjesto pojedinačno i sedmo u paru. Ujedno je pobijedio na međunarodnom prvenstvu Poljske, a na domaćoj sceni je već godinama nedodirljiv.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter