IN MEMORIAM

PROF. ZDRAVKO ŠTINGL (1938. - 2022.): Odlazak legendarnog rukometnog trenera i profesora

| Autor: Branko BIOČIĆ
Prof. Zdravko Štingl

Prof. Zdravko Štingl


U Domu za starije i nemoćne u Barbanu, gdje je zbog bolesti kratko boravio, u srijedu prije podne prestalo je kucati srce dugogodišnjeg labinskog pedagoga, profesora tjelesnog odgoja u Srednjoj školi "Mate Blažina" i rukometnog trenera prof. Zdravka Štingla. Prof. Štingl je rođen u Petrinji 6. I. 1938. godine, gdje je završio i Učiteljsku školu 1957. Kao stipendist Općine Labin diplomirao je 1964. na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu.

Prije fakulteta radio je u osnovnim školama u Labinu i Raši, a nakon diplomiranja bio je profesor tjelesnog odgoja u Srednjoškolskom centru ''Mate Blažina'' u Labinu sve do umirovljenja 2003. Vrlo ambiciozno i kreativno obavljao je radne zadatke u odgojno-obrazovnom procesu, a u suradnji s Domom zdravlja Labin znalački i stručno održavao je nastavu za djecu oštećena sluha. U vannastavnim sportskim aktivnostima za učenike uveo je, uz sportske igre, aerobic i body styling. Postigao je i značajne rezultate u rukometu sa školskim ženskim i muškim ekipama koje su bile prvaci Hrvatske.

Bio je aktivan igrač Rukometnog kluba Rudar iz Labina od 1957. do 1966. Potom je kao rukometni trener vodio ženske i muške rukometne ekipe Rudara. Odgojio je mnogo kvalitetnih igrača i igračica, a neki od njih nastupali su i za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije. S muškom ekipom Rudara osvojio je Prvenstvo regija i izborio plasman u jedinstvenu Hrvatsku rukometnu ligu. Prvenstvo Hrvatske osvojio je 1975. i uveo klub u 2. saveznu ligu. S ženskom ekipom Rudara osvojio je 2. saveznu ligu – Sjever 1981. i I. B saveznu ligu 1982.

Najveći uspjeh u 1. saveznoj rukometnoj ligi Jugoslavije ostvario je u sezoni 1982./83. kada Rudar osvaja 7. mjesto. S ženskom juniorskom ekipom Rudara ostvario je 1982. godine pobjede na Prvenstvu Hrvatske u Buzetu i Prvenstvu Jugoslavije u Skoplju. Iz te generacije su ponikle Adriana Prosenjak i Karmen Kokot koje su postale seniorske reprezentativke. Vodio je ženske ekipe Zameta iz Rijeke 1992. i pulskog Transimpexa (koji je 1993. uveo u 1. hrvatsku ligu).

Od 1995. do 2005. trener je raznih mlađih selekcija u ženskom i muškom rukometu u Labinu. Bio je trener juniorske ženske reprezentacije Hrvatske koja je 1976. u Subotici osvojila Rukometni republički turnir Bratstvo-Jedinstvo. Kao priznati rukometni stručnjak vodio je Hrvatski rukometni kamp za mlađe kategorije, a najveće mu je priznanje bilo vodstvo hrvatske ženske rukometne reprezentacije u povijesnoj prvoj međunarodnoj utakmici odigranoj s SAD-om u Zagrebu 18. lipnja 1991. i u drugoj utakmici sljedećeg dana u Puli. Imenovan je instruktorom za trenere u Republici Hrvatskoj.

Bio je član Izvršnog odbora Rukometnog saveza Istarske županije. Dobitnik je priznanja: Zaslužni kineziolog s poveljom i zlatnom značkom za životno djelo od Hrvatskog kineziološkog saveza 2003.; Nagrade za životno djelo Saveza sportova Istarske županije, 2005. i Nagrade za životno djelo Saveza sportova Grada Labina, 2009.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater