NAJNOVIJEBROJ POGINULIH U ISTRI U PORASTU

Za vikend Martinja istarska policija alkotestirat će SVE VOZAČE KOJE BUDE ZAUSTAVILA


Akcija vezana za Martinje dio je mjera koje je istarska policija najavila do kraja godine zbog povećanog broja nesreća sa smrtno stradalima. Naime, u 20 teških nesreća ove je godine smrtno stradala 21 osoba, a tijekom cijele prošle godine 22

 

U noći s petka na subotu i subote na nedjelju, od 23 do 7 sati, policija će alkotestirati sve vozače koje zaustavi u kontroli prometa. Ta je akcija vezana za Martinje, a provodit će se na području cijele županije, a posebno u gradovima i mjestima u kojima su najavljene fešte u povodu krštenja mladog vina. Dio je to mjera koje je istarska policija najavila do kraja godine zbog povećanog broja nesreća sa smrtno stradalima.

Kako ističe Josip Lukić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU istarske, iz godine u godinu se pokazuje da se upravo u studenom i prosincu, mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, povećava i broj prometnih nesreća. Ovog vikenda prethodi im pučki blagdan tijekom kojeg promila neće manjkati, a cilj je policije da se oni ne reflektiraju na sigurnost u prometu. Lani je za vikend Martinja na području PU istarske evidentirano deset nesreća, a gotovo u svima jedina posljedica bila je materijalna šteta na vozilima. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola, sankcionirana su 33 vozača, a alkoholni rekorder lanjskog Martinja "napuhao" je 1,69 promila.

Četiri ubojice

Brzina, alkohol, mobitel i pojas smatraju se glavnim ubojicama u prometu. U 20 teških nesreća ove je godine u Istri smrtno stradala 21 osoba, a tijekom cijele prošle godine 22. Brzina je kumovala u devet slučajeva, a čak šest sudionika nesreća s najtežim posljedicama bilo je pod utjecajem alkohola, i to u rasponu od 1,43 do čak 2,65 promila! Usto, u prvih deset mjeseci na Poluotoku je evidentirano 1.639 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno više od 700 osoba - 107 teže, a 603 lakše. (PIŠE Marina VUKŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike