BICIKLIZAM

Utrkom za 7. Trofej Umaga najavljeno 16. Istarsko proljeće: Čeh Alois Kakovsky iznenadio favorite


Premijerna, od nadolazeće serije, utrka koje će se održati u narednih deset dana na istarskim prometnicama, bilo je 7. izdanje Trofeja Umag, kojemu su bili skloni i vremenski uvjeti. Na već ustaljenom mjestu, ispred startne crte u turističkom naselju Stella maris, spremna za utrku čekala su 174 sudionika ove manifestacije, koji su vozili za 29 ekipa iz 13 europskih zemalja.

Nekoliko bjegova

Najbrojnije su bile ekipe iz Njemačke i Austrije, te Italije. Svoje biciklističke ambasadore imale su Norveška, Danska, Španjolska, Švicarska, Slovačka, Češka, Poljska, Rumunjska, Slovenija i dakako Hrvatska. Vozači BK Kamen Meridiana iz Pazina tradicionalni su dionice ove priredbe. Ovaj puta pazinska je momčad nastupila u dosta novom i pomlađenom sastavu.

Iako je bilo dosta pokušaja bijega pojedinih vozača, na kraju je poveća skupina biciklista, nakon 161 kilometara pedaliranja, projurila kroz cilj. Ipak, pobjedom je sve favorite iznenadio Čeh Alois Kakovsky, član Elkor Anthor momčadi, u vremenu od 3:44,14. Drugo mjesto je osvojio Talijan Andrea Guardini, a treći je Norvežanin Olav Hjemsaeter.

Pehare su im uručili direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović i dogradonačelnik Ivan Belušić.

- Kada utrka završi kao ova onda je zadovoljstvo potpuno, od vremenskih okolnosti i sve je drugo bilo u službi ostvarenja ove manifestacije za najvišu ocjenu. Nakon prvog kruga vozači Metalltechnika "zakuhali" su utrku na prvim kilometrima drugog "đira" no nisu bili na čelu kolone dugo usamljeni. Poslije pedesetak prevaljenih kilometara situacija se smirila, bolje rečeno normalizirala. Posljednje je kilometre češki vozač učinio zanimljivijim i u konačnici je zasluženo pobijedio, kazao je direktor utrke Ivica Gržinić.

Odmah potom smo potražili i trenera pazinskog kluba Kamen Meridiana, Vinka Polončiča, koji nam je priopćio da o tek završenoj utrci ima što reći najuspješniji član pazinske momčadi 22-godišnji Antonio Barač.

Barač stigao 20.

- Kako nam je ovo bila prva utrka nismo se baš iskazali u granicama naših vrijednosti. Nije nam bilo lako snaći se u tom košmaru vodeće skupine, ali na kraju možemo biti zadovoljni u najvećem dijelu onoga što smo učinili. Mlada smo momčad i zato su nam ove utrke istinska prilika za stjecanje iskustva, uz dvojicu iskusnih klupskih vozača Kišerlovskog i Rabottinija. Trener nam je čestitao na uloženom trudu i kazao da nešto više nije ni očekivao, otkrio nam je Antonio Barač, koji je zauzeo 20. mjesto.

Riječ je o mladom biciklisti koji je protekle četiri godine bio u UCI-jevu kampu te vozio neke druge, zahtjevnije utrke u Francuskoj i Švicarskoj. (Mijat GAVRAN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter